-->

10. mai 2012

Derfor kan du bli fratatt viktige medisiner på flyplassen

Fotomontasje: Legemiddelverket
- Mange nordmenn er uvitende om at de kan bli fratatt viktige medisiner på flyplassen. Det er overraskende, for reglene er ikke nye, sier kommunikasjonssjef i Apotek1, Hilde Drevland.
For reiser til land som er en del av Schengen, utsteder alle landets apotek en Schengen-attest. Dette gjelder legemidler som inneholder narkotika, som morfin og metadon, og midler som inneholder psykotrope stoffer, som Valium.

annonse


Beslag øker
Tall fra Toll- og avgiftsdirektoratet viser at det i fjor ble foretatt 625 beslag av beroligende midler til eget bruk ved reise til og fra Norge.

Dette var 12 prosent økning fra året før. Beslag foretatt i utlandet, og av andre enn tollvesenet, er ikke med i statistikken. Beroligende midler omfatter piller som for eksempel kan brukes mot flyskrekk.

- Mange nordmenn lever i uvisshet om at de trenger Schengen-attest for kjente legemidler som sterke smertestillende, beroligende og enkelte sovemedisiner.

Du er ikke pliktig å ha med Schengen-attest, men det anbefales.

- Medbringingsbrev 
På Statens legemiddelverk får de henvendelser daglig fra folk som skal ha med medisin på utenlandstur.

- Du er i din fulle rett til å ta med medisiner på reise, så lenge det er til personlig bruk. Ha medisinen i originalemballasjen med etiketten på, sier Ann Margret Åkesdotter i Legemiddelverket til Dagbladet.

- Det er viktig å følge de begrensningene som gjelder, sier Martin Bjerke, seksjonssjef i Legemiddelverket.

For å ta med større doser sterke medisiner til land utenfor Schengen-området, skriver Legemiddelverket ut et medbringingsbrev.

- Skulle du bli syk i utlandet, og får medisiner du skal ta med deg, må du også dokumentere at det er til personlig, medisinsk bruk.

SCHENGEN-ATTEST
Ved reiser innenfor Schengen-området bør du ha med en Schengen-attest for disse legemidlene:

  • sovemidler
  • beroligende midler
  • sterke smertestillende legemidler
  • sentralstimulerende midler


• Alle apotek utsteder såkalte Schengen-attester. Disse gjelder for 30 dager.

Ved reiser til land utenfor Schengen-området gjelder følgende:

  • sovemidler og beroligende midler for inntil en måneds forbruk
  • sterke smertestillende legemidler for inntil en ukes forbruk


Legemiddelverket utsteder et medbringingsbrev for reiser utenfor Schengen for større mengder. Slike attester utstedes for legemidler som inneholder narkotika og psykotrope stoffer. Legemidler som inneholder forbudt narkotika, krever alltid attest (for eksempel Concerta, Dexedrine, Ritalin).


www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
uten kommersiell tilknytning til Oslos lufthavner
bruk av KI i redaksjonen
om oss   nettsidekart