Ny gebyrtrend hos flyselskapene |
Ifølge George Hobica, grunnlegger av airfarewatchdog.com, har mange amerikanske passasjerer klaget på at de ikke får sitte sammen. Blant klagerne var en kvinne som ikke fikk anledning til å sitte ved siden av sin syke mann.
annonse
Fremst i kabinen
Problemer oppstår når flyselskapene reserverer noen av vindus- og midtgangsseter til reisende som er villig til å betale ekstra for det. De resterende plassene som er igjen, ender ofte opp med å være de svært upopulære midtsetene.
- Flyselskapene forsøker å skvise så mye som mulig ut av disse gebyrene, og det går utover passasjerene, sier Hobica.
Flyselskaper som Delta, American Airlines, Ryanair, easyjet og US Airways er blant selskapene som tar gebyr for setereservasjon.
Jo lenger frem i kabinen, dess mer ettertraktet er setene. Ifølge Hobica har han sett gebyrer på opptil 59 dollar, ca. 353 kroner, for setereservasjoner én vei på internasjonale flyvninger.
Norwegian er blant selskapene som tar betalt for forhåndsreservasjon av flyseter, men selskapet tar ikke noe ekstra om setet befinner seg ved et vindu eller midtgang.
- I Norwegian er vi opptatt av at kundene skal ha valgfrihet. Derfor tilbyr vi muligheten til å forhåndsbestille favorittsetet mot et lite tillegg, enten det er ved midtgang, vindu eller nødutgang. Denne ordningen fungerer godt i dag, og vi har foreløpig ingen planer om å innføre et ekstra tillegg på disse setene, selv om vi ser at andre gjør det, sier Lasse Sandaker-Nielsen, sier informasjonssjef i Norwegian.
- I en stadig mer konkurranseutsatt bransje, er det naturlig å tenke seg at selskapene tenker kreativt når det gjelder nye inntektsstrømmer, sier Sandaker-Nielsen.
Vanskeligere for familier
Talsperson for Delta, Katie Hulme, sier at flyselskapet har valgt å sette inn gebyrer på noen av setene, da de er mer ettertraktet. Hun understreker at dette ikke gjelder hele kabinen, men avhenger av flytypen, skriver Aftenposten
Irske Ryanair lar også passasjerene reservere sete på enkelte rader - mot et gebyr. For å sikre deg et sete på de to første radene eller ved nødutgangen, krever Ryanair 10 euro én vei, omtrent 75 kroner.
Kati Hanni, fra organisasjonen FlyersRights, sier at gebyr for setene ved vinduet og midtgangen, gjør det vanskeligere for familier å sitte sammen.
- Det er vanskelig nok som det er for familier, men dette er prikken over i-en, sier Hanni.
- De reserverer plassende ved vinduet og midtgangen til reisende som er villig til å betale for dem - og det er kun for å tjene enda mer penger, sier Hanni videre.
Hos SAS er det ikke aktuelt å ta gebyr for å reservere spesifikke seter.
- Ved å ta betalt for setereservasjon, må også familier se seg nødt til å kjøpe seg plasseringer i flyet for å være sikre på at de kan sitte sammen. Det gir jo alltid dyrere flybilletter, sier Knut-Morten Johansen.