SAS innfører kredittkortgebyr |
Fra oktober 2012 innfører SAS kredittkortgebyr på lik linje med lavprisselskaper som Norwegian og Ryanair. Uansett hvilken kjøpskanal du benytter, vil gebyr for kredittkort belastes kunden. Debetkort vil det fremdeles være gratis å benytte seg av.
annonse
Kundene må ta kostnaden selv
Fra 1. oktober vil reisende med SAS selv måtte betale for bruke kredittkort som betalingsmiddel.
Gebyret blir på 2,2 prosent av kjøpesummen, og gebyret innføres på alle typer billetter.
Hvorfor innfører dere dette?
- SAS kan ikke fortsette å ta kostnadene for passasjerene som en tredjepart, altså kredittkortselskapene, påfører dem. For SAS sin del utgjør dette mellom 200 og 300 millioner norske kroner i året. Dette er kostnader som vi ikke kan påvirke og løpende kompensere på vegne av de reisende, sier Johansen til Aftenposten. I dag dekker SAS denne kostnaden for de reisende.
- Det er viktig å presisere at passasjerene kan velge å betale med et vanlig betalingskort som gjør at de ikke får denne ekstrakostnaden, som tross alt er relativt beskjeden, sier Knut Morten Johansen, informasjonssjef i SAS.
Gebyrfritt selskap?
Johansen mener at de fremdeles er gebyrfrie selv etter innføring av kredittkortgebyr, og tror at passasjerene vil oppleve at de fortsatt kan reise gebyrfritt med SAS.
- SAS vil fortsatt være et nullgebyrselskap! Vi skal fortsatt ikke ta betalt for de alminneligste servicetjenestene og produktene som du nyter godt av når du flyr med oss, sier Johansen.
Han sier at det er kostnadene som en tredjepart påfører dem på vegne av passasjerene, og som de ikke på noen måte kan ha kontroll på, som de nå dekker inn gjennom billettprisen.
- Det er valgfritt om de vil benytte kredittkortet som belaster dem 2,2 prosent av billettprisen.
- Må kalle en spade for en spade
Norwegian har belastet kunden for betaling med kredittkort siden 2009, og har forståelse for at SAS nå begynner å ta betalt når kundene betaler med kredittkort.
- Vi oppfordrer alltid våre kunder til å betale med debetkort fremfor kredittkort, fordi det er billigere. Vi betaler store summer til kredittkortselskapene for å tilby kundene betaling med kredittkort, så derfor må kundene ta regningen når de velger denne betalingsløsningen, sier Lasse Sandaker- Nielsen, informasjonssjef i Norwegian.
Han ønsker SAS velkommen etter, men oppfordrer dem til å være ærlig overfor kundene.
- I Norwegian opererer vi med valgfrie tillegg som koster, men vi er ærlige om det. Nå må SAS også kalle en spade for en spade, fordi de kan ikke kalle seg gebyrfrie når de nå krever kunden for kredittkortgebyr, sier han.
Sandaker- Nielsen mener at det samme gjelder servicegebyret som SAS opererer med.
- Jeg tror kundene er smarte nok til å gjennomskue retorikken til SAS når det kommer til gebyrfrihet, avslutter han.
Prosentandel eller fastbeløp
Søren Winge, pressesjef i Nets og Teller, forteller at det stemmer at SAS og andre bedrifter får ekstra utgifter når kunden bruker betalingskort. Men det er kun ved bruk av kredittkort at denne regningen kan sendes til kunden.
- Denne regningen kan de velge å dekke selv, eller de kan sende den videre til kunden. Det er opp til selskapet selv å velge hvem som skal belastes, sier Winge.
Winge forteller at det ikke er snakk om et standardisert gebyr, og at størrelsen varierer fra selskap til selskap. Det kommer helt an på hvilken avtale bedriften har med kredittkortselskapet.
- Beløpene varierer, men det er vanlig å ta en prosentandel av beløpet eller en fast sum, sier han.
Priseksempler:
Flyreise til 1000 kroner utløser 22 kroner i gebyr.
Flyreise til 5000 kroner utløser 110 kroner i gebyr.
Flyreise til 10.000 kroner utløser 220 kroner i gebyr.
Flyreise til 20.000 kroner utløser 440 kroner i gebyr.