-->

23. juli 2012

Væskeforbud i to år til

Illustrasjonsfoto (OSL AS)
EU har nok en gang utsatt fjerningen av væskeforbudet på flyplassene. Planen var at ordningen skulle fjernes i april 2013. Men nå er avviklingen utsatt.Helt siden 2006 har mange av oss opplevd å få drikkeflasker, deodoranter og parfymer tatt fra oss i sikkerhetskontrollen. EU har lenge sagt at dette skal avvikles, og den opprinnelige planen var at ordningen skulle fjernes i april 2013. Men nå er avviklingen utsatt.

annonse


Teknologien er ikke på plass
Dette er andre gang vi får en utsettelse av de nye reglene, som opprinnelig skulle være på plass innen april 2013. EU- kommisjonen håper å få den nye ordningen på plass så raskt som mulig, og vil begynne å tøye på reglene for taxfree-varer fra 2014. Grunnen til utsettelsen er at den nye teknikken som skal brukes til gjennomlysning i sikkkerhetskontrollen, ikke er på plass.

De nye skannerne er basert på teknologi som kan oppdage sprengstoff i væskeform eller væske som sammen med andre komponenter kan brukes til å lage sprengstoff. Det vil da foreligge teknologi som gjør sikkerhetkontrollen i stand til å skille for eksempel cola fra flytende sprengstoff, uten at man må åpne flasker og beholdere. Når dette kommer i orden vil det ikke være noen begrensninger på størrelsen eller antall liter væske man tar med hjemmefra. Da blir reglene slik de var før, skriver Aftenposten

Mange trår feil
Regelen er enkel: Flytende væsker eller pasta er ikke tillatt gjennom sikkerhetskontrollen. Likevel er det mange som trår feil, og sikkerhetskontrollørene beslaglegger tusenvis av ulovlige produkter hver eneste dag. De små posene som rommer væsker inntil én liter, med en begrensning på 100 milliliter per flaske, har vært og er en stor irritasjon for mange reisende.

Forbudet i Europa og USA ble innført i 2006 i forbindelse med at det ble avslørt terrorplaner ved hjelp av flytende sprengstoff på passasjerfly, og vil ikke bli avviklet før alle flyplasser i medlemslandene har den nye scanneren på plass. Flyplassene har også brukt mye penger og ressurser på å håndheve forbudet, som nå vil bli stående noen år til.

Slik er dagens regler:

Hovedregelen er at det ikke er tillatt å ta med flytende væsker i håndbagasjen.
Det er likevel åpnet for å ta med små mengder væske så lenge de er innenfor regelverket.
Reglene sier at væskene skal være i beholdere på inntil 100 milliliter hver, og at beholderne må være plassert i en gjennomsiktig, gjenlukkbar ("zip-lock") plastpose med kapasitet på høyst 1 liter.
Beholdere som rommer mer enn 100 ml kastes uavhengig av hvor mye væske de inneholder.
Det er kun tillatt med en 1- liters pose per reisende.
Vann, brus, vin, smørepålegg, gelè, krem, deodorant, parfyme, lipgloss, mascara, tannkrem, barberskum, spraybokser, lighter og gjenstander med lignende konsistenser faller under betegnelsen væsker.
Kosmetikkartikler som har fast innhold, som leppestift, er ikke definert som væske og kan tas med utenom posen.
Barnemat, morsmelk, mat på glass o.l, er unntatt fra reglene. Du må være forberedt på å bli bedt om å smake på maten.
Medisin som er nødvendig for bruk på reisen er også tillatt å ha med. Du må være forberedt på å smake eller smøre medisinen på huden.
Eksempler på ting som er tillatt: frukt, hele egg, kokosnøtt, kakebunn, kjeks, kjøtt, brunost.

Tax-freevarer:

Alle varer som selges innenfor sikkerhetskontrollen er sikkerhetskontrollert, og kan tas med om bord i flyet.
Dersom du skal reise videre med fly fra lufthavnen du ankommer må du gjennom en ny sikkerhetskontroll. Da må handleposen være forseglet og kvitteringen ligge godt synlig inni posen.
Reglene sier at reisen må gjennomføres innen 36 timer etter kjøp.
Hvis du som reisende ankommer EU/EØS-området, Sveits, Kroatia, Singapore, Sør-Korea og Canada med fly fra andre land enn disse, såkalte tredjeland, gjelder følgende regler:
Reisende som ankommer fra tredjeland og som skal videre med fly må gjennom en ny sikkerhetskontroll. De vil få all væske som inngår i håndbagasjen beslaglagt i sikkerhetskontrollen selv om varene oppbevares i forseglet pose. Er væsken i beholdere på høyst 100 ml som er plassert i en gjennomsiktig plastpose med et volum på maks 1 liter, kan dette tas med gjennom sikkerhetskontroll. Kun en 1-liters pose er tillatt per passasjer.
Hvis du skal reise til USA er det særskilte regler som gjelder. Ta kontakt med ditt flyselskap for å undersøke nærmere.
Alkohol som inneholder mer enn 70 volumprosent alkohol er forbudt både i håndbagasje og innsjekket bagasje.

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart