-->

25. august 2012

Vil forby nøtter på fly

Vil forby nøtter på fly
Stadig flere allergikere får problemer med nøtter. De burte forbys på fly, mener Astma- og Allergiforbundet.
- Folk klarer seg uten røyk i noen timer når de flyr, så hvorfor kan de ikke avstå fra nøtter? spør Rose Lyngra, seniorrådgiver i Astma- og Allergiforbundet.

annonse


USA vurderer transportdepartementet nok en gang om de skal innføre et fullstendig eller delvis forbud mot peanøtter på fly, skriver Aftenposten

Lyngra mener med fordel at dette også burde vurderes i Norge.

- Når man befinner seg i en avgrenset boks oppe i lufta, er man veldig sårbar som allergiker. Det blir også stadig flere nøtteallergikere i verden og blant dem er det barn som er hardest rammet. Det ville også være en fordel for flyselskaper og flypersonalet om det ikke fantes nøtter i luften. Da hadde de sluppet en ekstra risikofaktor, mener Lyngra.

Veldig følsom allergi
Peanøtter er det nøtteslaget flest allergikere reagerer på, og et anfall kan føre til alt fra ubehag til dødelig utfall.

- Mange har også luftbåren allergi, noe som innebærer at de ikke må spise nøtter selv for å reagere, men kan bli påvirket av lukt eller sporstoffer i luften. Får en superallergiker anfall, har han med seg en adrenalinpenn som settes, før lege skal kontaktes umiddelbart. Det kan man jo ikke i et fly, sier Lyngra.

Andre typer nøtter kan også fremkalle alvorlige reaksjoner, og for noen skal det svært lite til for å fremkalle en reaksjon for mange, ifølge Lyngra. Hun påpeker likevel at allergikere er ansvarlige selv for å melde ifra til flypersonell, sjekke hva de spiser og ta med matpakke.

- Spesielt barn som reiser alene er utsatt, de har ikke like stor kontroll på hva de spiser alltid. Der ligger det en utfordring, sier Lyngra.

Serverer ikke peanøtter
På de fleste norske flyvninger får du ikke kjøpt peanøtter om bord, men andre nøtter og spor av peanøtter kan forekomme i maten.

- Det er stor varsomhet rundt nøtter hos oss nettopp på grunn av allergi. Det er mange år siden peanøtter ble servert, og om det er nøtter i for eksempel en kake, så er det synliggjort og merket med advarsel for allergikere, sier Knut Morten Johansen, informasjonssjef i SAS.

Om et totalforbud av nøtter sier Johansen følgende:

- Vi prøver å unngå nøtter generelt, men vi retter oss selvsagt etter råd og anbefalinger på myndighetsnivå.

Hos Norwegian selges det flere typer nøtter om bord.

- Norwegian selger ikke peanøtter om bord av hensyn til allergikere, men vi selger en del andre nøtter som færre er allergisk mot. Passasjerer som er svært allergiske kan gi beskjed til kundeservice på forhånd slik at de kabinansatte kan opplyse over høyttaleren at passasjerer som har medbrakte nøtter ikke kan åpne disse, sier kommunikasjonsrådgiver Astrid Mannion.

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
uten kommersiell tilknytning til Oslos lufthavner
bruk av KI i redaksjonen
om oss   nettsidekart