-->

25. september 2012

Ekspressbussene taper mot flyet


Foto: Hans H. Reinertsen/ TØI
Ekspressbussene opplever nedgang i passasjertallene. Økt konkurranse fra fly er en av årsakene.

Etter en sterk vekst imellom 2003 og 2007 har norske ekspressbusser opplevd en stagnasjon eller nedgang i trafikken de siste årene, viser tall fra Transportøkonomisk institutt (TØI)

Tallene viser at ekspressbuss blir benyttet til seks prosent av reiser som går lenger enn 100 kilometer. Andelen har ligget konstant over tid, men det har vært en svak nedgang i ekspressbussenes andel av reisene over 300 kilometer siden 2005.
annonse


- Flere ekspressbusslinjer hvor endepunkttrafikken tidligere har vært viktig, har nå fått kommersiell flytransport, sier Jørgen Aahaug, forsker ved TØI, til Nationen

Tidligere har ekspressbussene tatt den delen av kundene som har lav betalingsvillighet som ikke kjøper flybilletter i et regulert flymarked.

- Nå har Norwegian presset flybillettprisene såpass langt ned at de gruppene som tidligere har tatt ekspressbussen for å spare penger, velger å fly i stedet, sier Aahaug videre.

Han legger til at det er ekspressbusslinjene som går mellom byer på Østlandet og Vestlandet som har fått direkte flyruter som har fått størst konkurranse fra fly.

For seks til syv år siden kjørte tre busselskaper mellom Oslo og Bergen. I dag er det kun ett av selskapene som har tilbud på strekningen.


Mange langdistanselinjer er erstattet av fly (Norwegian)
Driftssjef i Norwegian bussekspress, Jarle Bugge, bekrefter at mange av langdistanselinjene er erstattet av fly.

- På de lange distansene som de mellom Oslo og Trondheim, og Oslo og Bergen merker vi godt at flyet har tatt mange reisende, sier han.
Norway bussekspress har mellom 3,5 millioner og fire millioner reisende i året og størst markedsandel i landet på langdistanseruter. Bugge er likevel usikker på hvor mye mer det er mulig å vokse i det norske markedet.


www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart