-->

10. september 2012

Her er de beste og verste flyselskapene

Asiana Airlines, et femstjernes flyselskap
SAS og Norwegian er ikke verdt mer enn tre stjerner, mener internasjonalt konsulentfirma innen luftfart. Qatar Airways er derimot blant dem som får absolutt toppscore.

Hotellenes stjernerangering er velkjent for de fleste. Noe mindre kjent er det at også verdens flyselskaper rangeres i antall stjerner, av det velrenommerte konsulentselskapet Skytrax.
annonseBare fem av verdens flyselskaper har et produkt og service som er verdt å kalles for 5-stjerners, og de er alle asiatiske. Blant dem er Qatar Airways, som det eneste av toppselskapene som har rute til Oslo, skriver Aftenposten

Våre egne selskaper har vanskelig for å hevde seg i konkurransen.

Både SAS og Norwegian havner på tre stusslige stjerner – i klasse med blant andre Aeroflot, EasyJet og Alitalia som har det til felles at de kanskje ikke hører til blant de aller best renommerte i bransjen.

Faktisk greier SAS og Norwegian så vidt å kare seg foran utskjelte Ryanair, som oppnår to stjerner på kvalitetsrangeringen hos Skytrax.

Forbedrer seg
Norwegian har god tro på at de skal klare å knipe en stjerne til når selskapet får satt de nye langdistanseflyene, Boeing 787, inn i trafikk på sine nye langruter fra neste år av.

- Vi forbedrer flyopplevelsen hele tiden, blant annet gjennom innfasing av splitter nye fly. Når vi får Dreamlinerne i tillegg vil den bli enda bedre. Da ser jeg slett ikke bort fra at vi skal kunne kapre en stjerne til og det må være målet. Vår visjon vil alltid være at alle skal ha råd til å fly, og vi kommer aldri til å gå for luksus kun for noen få utvalgte passasjerer. Vi skal gi god service til hele flyet, sier kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik.

SAS havner i samme klasse som Norwegian, til tross for at det skandinaviske selskapet kan varte opp med gratis sjampis og liggestoler, ettersom SAS også tilbyr business class. Men også hos SAS er klatring på stjernestigen hos Skytrax et mål.

Hardt bedømt
- Når vi ser på listen over konkurrenter som er ranket med tre stjerner, er det mange bra selskaper i den klassen, men vårt mål er nok en stjerne til i boken, forsikrer informasjonssjef Knut Morten Johansen.

Han synes ikke SAS er helt rettferdig behandlet:

- Vi mener jo at vi hører hjemme blant selskapene som har fire stjerner. Blant annet ble SAS-klassen som heter Economy Extra kåret til verdens beste serviceklasse, sett i forhold til hvor mye du får og hvor lite du betaler for det. Punktligheten vår, som ligger i toppklasse, er åpenbart ikke med som kriterium, og ville nok ha løftet oss ytterligere på denne rankingen, mener Johansen.

Rangeringen til Skytrax

Selskapene som får 5 stjerner er:
Asiana Airlines (Sør-Korea)
Qatar Airways
Cathay Pacific Airways (Hongkong)
Hainan Airlines (Kina)
Singapore Airlines
Malaysia Airlines

Blant dem som får fire stjerner er:
Thai Airways
Lufthansa
Air France
British Airways
Finnair
Turkish Airlines
Austrian Airlines
Swiss

Tre stjerner får bl.a.:
Aeroflot
SAS
Norwegian
Air Baltic
Air Berlin
KLM
Alitalia
Air Seychelles
Icelandair
American Airlines
Brussels Airlines
United Airlines
Thomas Cook Airlines
Pakistan International

To stjerner får bl.a.:
Ryanair
Iceland Express
Air Malawi
Bulgaria Air
Pegasus Airlines

Ett selskap får én stjerne:
Air Koryo (Nord-Korea)


www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart