-->

27. september 2012

Nei Mitt, det er ikke vanlig med Husmorvinduer på flyene


Hvorfor har de ikke satt inn H-vinduer her da tro ?
Forige uke uttrykte den republikanske presidentkandidaten, Mitt Romney stor bekymring for flyvinduer som ikke lar seg åpne, da flyet hans kone Ann var ombord i, måtte foreta en nødlanding på grunn av en elektrisk feil. Romney så gjerne at flyvinduene hadde toppåpning, et såkalt Husmorvindu.




"Kallenavnet har H-vinduet fortjent av flere grunner, H-kommer fra formen på hengslene, som gjør at vinduet kan svinges 180 grader rundt, «husmor» fra løsningen som gjør at du med én vrider kan åpne vinduet, og takket være H-hengslene enkelt kan snu vinduet rundt og vaske utsiden av vinduet fra innsiden av huset".
annonse


Dette er vindusbransjens egen beskrivelse av Husmorvinduet, H-vinduet.

I følge diverse sosiale medier i USA, er dette ordene som falt fra presidentkanditatens munn etter hendelsen:

- Når det er brann på et fly er det ingen steder å gå og man kan ikke få oksygen fra utsiden av flyet fordi man ikke får åpnet vinduene. Jeg skjønner ikke hvorfor de ikke gjør det. Det er et ordentlig problem, og veldig farlig. Hun hadde problemer med å puste og gned seg i øynene. Heldigvis var det nok oksygen til pilotene slik at de fikk foretatt en sikker landing i Denver. Nå er hun i trygge hender.

Og for både engstelige presidentkandidater og andre som lurer på hvorfor ikke vinduene på fly lar seg åpne, for å slippe inn frisk luft, kan kanskje denne artikkelen fra Illustrert Vitenskap være til nytte:

Vanlig flyhøyde for et stort passasjerfly er 10 000–11 000 m. Konsentrasjonen av oksygen i luften er omtrent den samme i denne høyden som på bakken, men trykket er bare en firedel. Det betyr at det er vanskeligere for kroppen å oppta oksygenet. Av samme grunn er fjellklatrerne nødt til å gå langsomt oppover for å venne kroppen til lavere trykk i høyden. Temperaturen utenfor flyet er også svært lav – rundt minus 50 °C – og derfor blir både temperaturen og trykket holdt kunstig oppe i kabinen. Trykket i kabinen er likevel mindre enn ved jordoverflaten – omtrent som på toppen av et 2000 m høyt fjell.

Under hele turen tar flyet inn frisk luft. Det skjer rett foran motoren, der luften først blir komprimert før den brukes til forbrenning i motoren. Litt av den komprimerte luften ledes ut i kabinens ventilasjonssystem, mens litt også blir brukt til å holde trykket i kabinen oppe. Flyet har altså ikke med seg ekstra luft på turen, men det har en nødforsyning av oksygen. Dette oksygenet kan brukes hvis det går hull på en rute slik at det livsviktige trykket forsvinner. Oksygenet lages av oksygengeneratorer ved oppvarming av visse kjemikalier. Det rekker bare til noen få minutters forbruk, så etter et slikt uhell, som heldigvis skjer uhyre sjelden, må flygeren straks få flyet ned i en høyde der man kan puste fritt.



 Som kjent kan en amerikansk president nær sagt tvinge igjennom hva det skal være, denne redaksjonen håper han ikke påtvinger Husmorvinduet som en ny standard i flybransjen, i alle fall ikke før han har satt slike vinduer inn i sitt eget Air Force One fly, og deretter testet dem ut i 10.000 meters høyde.


www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart