-->

25. september 2012

Slik skal ombordstigningen gå raskere


Foto: Molon Labe Designs
Et flysete som kan skyves til side for å lage mer plass i midtgangen kan forkorte ventetiden på ombordstigningen.
Midtgangen i flyet gjøres så bred som mulig mens passasjerene går om bord, finner sine plasser og legger fra seg håndbagasjen. Når alle er på plass, skyves setet nærmest midtgangen på plass og flyet kan ta av.
annonseUtviklingen de siste årene har vært at flyene blir stadig mer overfylte og at håndbagasjen tar mer plass. En person som stopper opp i midtgangen for å skyve på plass en pose i hattehyllen, kan skape lang kø og forsinke boardingen. Når mange gjør dette samtidig, sier det seg selv at tiden går.

Dobbel bredde
Selskapet Molon Labe Designs i Denver i USA, som ledes av en pensjonert testpilot, har nå kommet med en oppfinnelse som de mener kan løse problemet. De mener deres skyve-seter kan føre til at ombordstigningen kan gå langt raskere.

Eieren av selskapet, Hank Scott, hevder at et skyvbart sete i midtgangen kan gjøre passasjen mellom de to setene i midtgangen mer enn dobbelt så bred.

- En så bred midtgang kan føre til en halvering av tiden man bruker på boardingen, skriver VG Nett

I tillegg mener han at setene vil spare drivstoff og penger fordi flyet vil bruke kortere tid på bakken.

Flest mulig avganger
Prototypen på skyvbare midtseter gir bredere midtgang
(Foto: Molon Labe Designs)


Flyselskaper har prøvd ulike strategier for å få folk raskere på plass om bord, slik at de kan spare tid. Men så langt har ikke noe vist seg å være spesielt tidsbesparende. Rask boarding er spesielt viktig for lavprisselskapene, som forsøker å rekke flest mulig avganger per dag.

Ryanair tester for eksempel ut muligheten for å lage bredere dører på flyene, slik at folk kommer raskere inn og ut

Samtidig ønsker man å ivareta komforten for passasjerene. Et skyvbart stete vil muligens ikke være spesielt bekvemt, og prototypen som er laget har ikke spesielt mye polstring.

Selskapet som har utviklet prototypen har vist sine skyveseter til flyprodusentene Boeing og Airbus. I tillegg skal fire ikke navngitte flyselskaper ha meldt interesse for setene, ifølge Hank Scott i Molon Labe Designs.

Er det denne nye oppfinnelsen som skal spare
flyselskapene for tid under under ombordstigningen?
(Foto: Molon Labe Designs)


Interessant for Norwegian
- I Norwegian har vi for vane å tenke nytt og vi er alltid på jakt etter løsninger som gjør reisen mer effektiv og behagelig for de reisende, så setene som omtales her er absolutt interessante, sier informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian.

Han tror at potensielt sett vil slike seter kunne bety raskere og smidigere av- og påstigning, noe som blant annet har stor betydning for selskapets punktlighet og pålitelighet.

- I tillegg vil det kunne bidra til at vi kan klargjøre flyet enda raskere for ny avgang, som betyr mer effektiv drift.www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart