-->

25. november 2012

Luftfartstilsynet vil se vaktlister


Illustrasjonsfoto
Mangel på flygeledere førte til flykaos i sommer. Nå krever Luftfartstilsynet vaktlister fra Avinor for å unngå det samme i jula.

Det var i sommer at fortvilte flypassasjerer ble rammet av store forsinkelser. Årsaken var mangel på flygeledere.

Nå ber Luftfartstilsynet om å få tilsendt detaljerte vaktplaner for kontrolltårnene og Gardermoen tårn. De vil unngå flykaos i jule- og nyttårstrafikken.
annonse


– Med tanke på de problemene vi opplevde i sommer, så ønsker vi nå å sikre oss at Avinor gjør det de kan for at dette ikke skjer igjen, sier avdelingsdirektør Wenche E. Olsen i Luftfartstilsynet, til NRK

– Krise
Ifølge avdelingsdirektøren får de oversikt over vaktlister èn gang i året fra Avinor, men denne gangen så de seg nødt til å også be Avinor om å sende vaktlister for en konkret periode.

– Det er første gangen vi spør om å få en slik spesifikk rapport, sier Wenche E. Olsen.

Med bare én flygeleder på morgenvakt i kontrollsentralen var det krisestemning den 21. juli i år. Flyselskapene måtte ty til dugnad ved å fly rundt Østlandet.

– Det var meldt at det skulle være én flygeleder på vakt, og det var ventet forsinkelser på opp til 400 minutter for hver flyging. Altså flere timer forsinkelse for alle fly, sa assisterende flygesjef Ole Christian Melhus i Norwegian til NRK i september.

– Sender vaktlistene
I juli hadde Gardermoen aller mest forsinkelser per flyging av alle flyplassene i hele Europa, ifølge statistikk fra det europeiske samordningsorganet Eurocontrol.

Praktisk talt alle forsinkelsene inn til Oslos hovedflyplass ble skapt av problemer med flygelederne.

I brevet fra Luftfartsttstilsynet skriver tilsynet at de vil ha tilsendt vaktlister for desember 2012 og januar 2013 innen 25.november. Avinor lover å etterkomme kravet.

– Vi sender selvfølgelig vaktlistene som de vil ha, og ser på henvendelsen fra dem som uproblematisk, sier kommunikasjonsrådgiver Kristian Løksa i Avinor.

Foreslår regelendring
Med bakgrunn i flykaoset i sommer foreslår Luftfartstilsynet en ny flygelederordning.

– Vi har sett på regelverket på nytt og har foreslått endringer for at tilgangen skal bli større på flygeledere, forklarer avdelingsdirektør Wenche E. Olsen i Luftfartstilsynet.

Ny flygelederforordning ble innført i EU i 2011. Dette er andre gang flygelederforordningen sendes ut på høring i Norge. Første gang var i juni 2011. Håpet er at en ny ordning er på plass i løpet av 2013.

– Vi foreslår å ta bort den øvre aldersgrensen på 60 år. I tillegg ønsker vi at det ikke skal stilles krav til at flygelederne skal kunne snakke norsk, sier avdelingsdirektøren.

Det siste punktet er noe direktør i NHO Luftfart, Torbjørn Lothe, også har foreslått. Han krever at flygeledere som jobber i Norge må få snakke engelsk.

Hva skjer dersom ikke dere er fornøyde med oversikten over vaktlistene som Avinor sender dere?

– Vi er jo da nødt til å snakke med Avinor og få klarhet i hvordan de har tenkt å løse de utfordringene som måtte være, avslutter avdelingsdirektør Wenche E. Olsen i Luftfartstilsynet.

Få våre nye artikler på epost hver morgen klokken 07:00 - helt gratis

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart