-->

30. desember 2012

Slik sover du bedre på flyreisen


Illustrasjonsfoto
For liten benplass. Folk som klatrer over deg. Lyd fra filmer og dataspill. Gråtende barn og lys fra vinduet. Det kan være vanskelig å sove 11 000 meter over bakken.


Likevel er det alltids mulig å få seg en blund. Her er noen tips fra folk som reiser mye:
annonse


Velg sete med omhu
Prøv å få en vindusplass. Da har du en vegg å lene deg mot, og de andre på raden slipper å klatre over deg når de skal på toalettet. Da har du også kontroll på gardinen.
Setene ved nødutgangen og første rad er bra hvis du trenger god benplass, men ikke nødvendigvis hvis du vil sove. Noen ganger er det ikke mulig å legge ned ryggen på disse setene. Og noen har armlener som ikke kan løftes.
Bakerste seterad har også ofte seterygger som ikke kan legges ned, samtidig som du sitter nær toalettene og er utsatt for lyd og lukt.

Mindre håndbagasje
Har du mye håndbagasje, må du oppbevare noe av den under setet foran. Det går på bekostning av benplassen, noe som gjør det vanskeligere å sove.
Pakk lettere, slik at du får plass til alt i èn veske som kan legges i bagasjehyllen. Legg det aller nødvendigste for flyturen i setelommen.

Bruk hodetelefoner
Med støydempende hodetelefoner blir det helt stille rundt deg. Riktig nok koster de en del.
Ørepropper er et billigere alternativ, men mindre effektive.
Hodetelefoner med musikk kan også gjøre susen. Lulle deg inn i beroligende toner fra din egen mp3-spiller eller flyselskapets egne radiokanaler.

Unngå koffein
Spesielt på dagtid er det vanskelig å sove med koffein i kroppen. Stå over fristelsen til å ta en kaffe eller Cola før ombordstigning, og hold deg til vann eller juice når handlevognen kommer rundt.

Tepper og puter
Det er aldri nok tepper og puter til alle. Hvis du går om bord tidlig, kan du spørre etter dette før flyet er fullt av passasjerer.

Ta med nakkepute
Mange reisende sverger til oppblåsbare nakkeputer. Eksperimenter for å finne en som passer deg.

Frigjør føttene
OK, dette er kontroversielt. Noen kipper av seg skoene så snart de går inn på flyet, mens andre aldri ville drømme om å gjøre det.
Uansett; Tar du av deg skoene, bør du helst ha rene sokker. Føtter uten sko kan ikke plage noen, men det kan stinkende føtter. Det er også en fordel å reise med sko som er lette å ta av og på.

Len setet bakover - men vær høflig
På en nattflytur kommer alle før eller senere til å legge stolsetet bakover. Men du bør alltid se deg bakover før du trykker på knappen så ikke passasjeren bak får seteryggen din i kaffen eller i hodet.

Si at du ikke vil bli forstyrret
Varsler du de kabinansatte om at du helst vil sove, unngår de å forstyrre deg når matvognen eller handlevognen kommer rundt.

Steng lyset ute
Lys fra TV-skjermer, PC-skjermer, leselys, sollys, trenger seg gjerne på fra alle kanter, så få deg en sovemaske. Noen flyselskap deler ut slike på lengre turer, men ta gjerne med deg en selv for å være på den sikre siden.

Når det er tid for å våkne
Er det en lang flytur, kan det være smart å sette klokken på vekking i god tid før planlagt landing. Da har du tid til en kaffekopp, gå på toalettet, samle sakene dine, få på deg skoene, og se på innflyvningen, før du går ut av flyet uthvilt etter en fin tur.


Disse tipsene er hentet fra Independent Traveler.com / VGNett

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart