-->

4. januar 2013

Vil kutte væskeforbud på fly, men ikke ennå


Illustrasjonsfoto
Lei av å måtte ta med bare 100 ml væske om bord i et fly? Stålsett deg - slik vil det bli i år også. For tre år siden lovet EU at væskeforbudet skulle oppheves innen - nettopp - tre år, men den gang ei.


- Nei, vi kommer ikke til å oppheve forbudet mot flytende væske for flypassasjerene i år, slik vi hadde håpet, sier pressesjef Vegar Gystad ved Oslo Lufthavn Gardermoen.
annonse


EU-kommisjonen for transport var særdeles optimistisk våren 2010, og erklærte at alle flyplasser i EU skulle ha installert en ny type skannere som kunne skille mellom ufarlige væsker og «flytende sprengstoff» innen 29. april 2013. Slik gikk det altså ikke.

Men i løpet av året skal samtlige større flyplasser i Australia være utstyrt med sofistikert utstyr som kan fastslå hva som befinner seg i flasker, krus og beholdere.

Pressesjefen ved OSL satser på at 2014 blir året da man også slipper norske passasjerer om bord med større bærbart væskevolum.

- Hvis det fungerer andre steder, står det hverken på vilje eller økonomi til å innføre det her til lands også, sier Vegar Gystad til VGNett.

Alle direkterutene fra Gardermoen

Restriksjonene ble innført i 2006, etter at britisk politi avslørte planer om å sprenge fly i luften ved hjelp av flytende eksplosiver.
Siden den gang har flypassasjerer ikke hatt lov til å ta med seg beholdere med mer enn 100 ml flytende stoffer i håndbagasjen. I tillegg skal alle flasker og beholdere pakkes inn i gjennomsiktige plastposer som maksimalt kan romme én liter.

Med «væske» regnes «vann, brus, vin, smørepålegg, gelé, krem, deodorant, parfyme, lipgloss, mascara, tannkrem, barberskum, spraybokser, lightere og gjenstander med lignende konsistenser», heter det på hjemmesiden til Oslo Lufthavn - som attpåtil understreker at listen ikke er komplett.

Australia er foregangslandet når det gjelder scanning av flytende væsker, og har allerede innført teknologien på de internasjonale flyplassene i Sydney og Melbourne.

Allerde i 2007 var daværende samferdselsminister Liv Signe Navarsete på banen og ba EU oppheve forbudet, fordi hun mente det var et tullete tiltak som hadde lite med sikkerhet å gjøre.

Gardermoen har tidligere bedt Luftfartstilsynet om å få bli testflyplass for scanning av væske.

FÅ NYHETENE PÅ EPOST HVER MORGEN KL. 07:00 - HELT GRATIS

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart