-->

31. januar 2013

Flygebyrene har gått rett til himmels


Illustrasjonsfoto
Gjett hva flyreisende betalte i fjor?
200 milliarder norske kroner!
Det er gebyrregningen verdens flyselskaper sendte til sine passasjerer i 2012, viser en fersk undersøkelse som reservasjonsselskapet Amadeus har presentert.




Gebyrflommen omfatter alle de oppfinnsomme avgiftene flyselskapene etter hvert har klekket ut for å dra mest mulig kroner ut av hver passasjer.
annonse



Ifølge ”The Amadeus Worldwide Estimate of Ancillary Revenue” fikk flyselskapene inn svimlende 36,1 milliarder dollar i ekstrainntekter i fjor, skriver Aftenbladet. Økningen på to år er på formidable 14 milliarder dollar.


Dette er noen av de mest "populære" gebyrene, hos flyselskapene vel og merke:
  • gebyr for å reise med koffert
  • gebyr for å betale med kredittkort
  • gebyr for å ombooke en billett
  • gebyr for å bestille et spesielt sete
  • gebyr for å endre navn
  • gebyr for å ta med sportsutstyr
  • gebyr for å få skrevet ut billett manuelt
  • gebyr for å ha med musikkinstrument
I tillegg er betaling for mat, for de selskapene der dette ikke inngår i billettprisen, en betydelig inntektskilde.

Senior visepresident i Amadeus, Holger Taubmann, sier at omsetningen av tilleggstjenester er raskt voksende og gebyrer representerer et betydelig kommersielt potensiale for flyselskapene.
Ikke overraskende er det lavprisselskapene som utmerker seg som de mest oppfinnsomme når det gjelder å plusse gebyrer på billettprisen.
Det amerikanske ultra lavprisselskapet Spirit Airlines, med hovedkvarter i Miami, fikk i fjor hver tredje dollar i inntekter i form av ulike gebyrer, viser undersøkelsen.

Verstingene
Få andre flyselskaper har gjort seg så avhengig av gebyrer som Spirit. Selskapet vakte oppsikt da det begynte å ta 50 dollar i gebyr for håndbagasje som ikke kan plasseres under stolen foran.

I Europa er Ryanair blant de absolutte verstingene, og i mange tilfeller kan gebyrene langt overstige billettprisen på de lavest prisede reisene. Men også Norwegian er flinke til å trekke inn gebyrer. For 2011 fikk selskapet inn 1.2 milliarder kroner i ulike gebyrer, og dette utgjorde 11.6 prosent av selskapets totale inntekter.

Ramaskrik
Men også nettverkselskapene har etter hvert funnet ut at det er mulig å pynte på regnskapet med å innføre gebyrer for dette.

USA Today skriver at United Airlines, som har daglig rute mellom Oslo og Newark utenfor New York, forlanger 75 dollar for kunder som skal ombooke billett på avreisedagen og som ikke er medlem av et Star Alliance bonusprogram.

Mange av de tradisjonelle selskapene har også innført betaling for innsjekket bagasje, i likhet med praksisen hos de aller fleste lavprisselskapene.

Men slett ikke alle gebyrforsøk blir like vellykket. Da SAS i fjor gjorde det kjent at "det gebyrfrie selskapet" aktet å innføre gebyr for betaling med kredittkort, resulterte det i et ramaskrik fra kundene som gjorde at selskapet etter kort tid skrinla ideen.

FÅ NYHETENE PÅ EPOST HVER MORGEN KL. 07:00 - HELT GRATIS


www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart