-->

31. januar 2013

Vil stanse servering av øl og vin på fly


De senere årene har det vært en rekke episoder der fly har måttet lande ekstraordinært for å sette av personer som har slått seg vrang i fylla om bord. Organisasjoner som jobber mot rusmisbruk går nå til angrep på servering og salg av øl, vin og brennevin ikke bare på fly, men også på hotell.

- Flyselskapene greier ikke å håndheve egne bestemmelser om å begrense alkoholservering til berusede personer, fordi de har et servicekonsept å forholde seg til.
annonse


Det tilsier at alkohol skal serveres til passasjerene, sier generalsekretær Lauri Beekmann i Nordic Alcoholic and Drug Policy Network, til bt.no

NordAn har mer enn 80 ulike medlemsorganisasjoner i Norden og Baltikum, og har som målsetting å begrense alkoholforbruket blant folk i det aktuelle området. I Norge har de medlemmer som Blå Kors, Juvente, IOGT og Ungdom Mot Narkotika.

Mye bråk
Når organisasjonen nå vil nekte reisende og hotellgjester en cognac til kaffen eller et glass vin til maten, er det fordi NordAn mener erfaringen har vist at alkoholserveringen fører til mer bråk på fly, og kan skape problemer for hotellgjester som finner lett tilgjengelig alkohol i sine minibarer på rommene.

- Å reise med fly er en stressende opplevelse for mange og for alkohol kan bare øke dette stesset ytterligere og skape vanskelige situasjoner om bord. Andre passasjerer kan oppleve å bli trakassert av berusede personer. Uansett bør barn beskyttes mot berusede pasasjerer, mener Beekmann.

Frister ungdom
Organisasjonen ber derfor i en resolusjon flyselskapene om å stanse servering av alkohol, og i alle fall ikke servere øl, vin og brennevin gratis til passasjerene. De ber også hotellene om å fjerne alkohol fra minibarene, og bare selge alkoholfrie drikker på rommene.

- Hoteller besøkes ikke bare av voksne personer, men også av ungdom som får en uventet lett tilgang til alkohol fra minibarene. Vi vet også at mange tidligere alkoholikere bevisst unngår steder som selger alkohol. Men på hotellene kan de finne dette på rommene sine, sier Beekmann.

Hun mener stans i alkoholservering på fly og hoteller derfor også er en hjelp til tørrlagte akoholikere.

Skal få kose seg
Men avholdsfolkets resolusjon får ikke umiddelbar gehør i flybransjen.

Hos lavprisselskapet Norwegian er det salg av alkohol om bord. Slik skal det også være i fortsettelsen, sier informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen som ikke opplever at alkoholserveringen skaper problemer av noe slag på reisene:

- Nei, vi opplever ikke dette som noe stort problem. Flyturen er for mange starten på en etterlengtet ferie og da unner man seg gjerne et glass vin, en øl eller en konjakk til kaffen, mener Sandaker-Nielsen.

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart