-->

7. februar 2013

Så lenge venter du på bagasjen


Foto: Gaute Bruvik/ Avinor
Landets største lufthavner måler tiden det tar fra et fly er ved gate til første bagasje er på båndet. I snitt tar det rundt et kvarter. Ved Norges og Avinors største lufthavn, Oslo Lufthavn Gardermoen, tar det i snitt 12 minutter fra flyet er parkert til første koffert er på båndet, og 70-75 prosent av alle fly er tømt innen et tidsrom på 15-25 minutter

Men til Oslo lufthavn kommer det også inn store fly med betydelige mengder bagasje – og da kan det ta inntil én time før all bagasje er på båndet.
annonse


Men dette hører til unntakstilfellene, sier pressesjef ved Oslo Lufthavn, Vegar Gystad.

Framtidig bagasje-app
Ellers er RFID (Radio Frequency Identification) en teknologi som er i ferd med å bre om seg i luftfarten.

-Med RFID kan hvert enkelt kolli spores fra innlevering av bagasje, gjennom bagasjeanlegget, og inn i flyet. Vel fremme kan du følge med på bagasjehåndteringen hele veien til bagasjebåndet, opplyser sjef for teknikk og kundeservice i Avinor, Terje Orskaug og legger til:

-Det er utvilsomt mange passasjerer som vil synes det er spennende å følge sin egen bagasje med en app på mobilen.

Kan oppleves lengre
Ved to av Avinors andre store lufthavner, Bergen og Trondheim, ligger også snittventetiden på 12-15 minutter. Likevel kan andre forhold skape et inntrykk av at man venter lengre.

-Ved mange større internasjonale lufthavner må man gå et godt stykke før man er fremme ved bagasjebåndene. Dermed kan ventetiden synes å være kortere enn den reelt sett er, sier Orskaug.

Måten man måler tiden det tar å få bagasjen er at det starter en «stoppeklokke» når flyet er ved en bro/gate. Denne «stoppeklokken» slutter å gå når handlingselskapet (de som håndterer bagasjen for flyselskapene) trykker på en knapp etter at siste bag ligger på bagasjebåndet. I tillegg trekker man fra normaltiden det tar å gå fra gate til bagasjebånd.


www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart