-->

24. mars 2013

Charterturister skaper mest kø


Charterturister lager mest kø i sikkerhetskontrollen
Charterpassasjerene har mye av skylden for unødvendig lange køer i sikkerhets-kontrollene på flyplassene, ifølge en ny undersøkelse. Der går det frem at 10–15 % av ruteflypassasjerene har med seg ulovlige gjenstander til sikkerhetskontrollen, mens tilsvarende tall for charterturister er hele 33–50%


Kirschenbaum Consulting, som står bak undersøkelsen, har spesialisert seg på flyplassikkerhet. Gjennom et helt år har de observert sikkerhetskontrollen på en europeisk flyplass, og tallenes tale var tydelig.
annonse,


Mens charterpassasjerene stod for under 50 prosent av trafikken på flyplassen, stod de for 85 prosent av sikkerhetsutgiftene.

Flyplasser anslår at det bør ta 20–30 sekunder per passasjer å passere sikkerhetskontrollen, mens for de som ikke følger sikkerhetsrutinene tar det to til fire ganger så lang tid, skriver Aftenposten.

- Mindre rutinerte
- Vi har ikke noe statistikk på hvilke passasjergrupper som skaper mest køer her på Gardermoen, men tendensen er nok den samme her som i undersøkelsen, sier pressesjef ved Norges hovedflyplass, Vegar Gystad.

Han påpeker at charterpassasjerer ofte er mindre reisevante enn folk som flyr mye i jobbsammenheng, og ser tendenser til uforholdsmessig trege sikkerhetskøer under store utfartsdager, som nå i påsken.

- En stor andel av ruteflypassasjerene er forretningsreisende. De har mindre bagasje med seg, kjenner rutinene og reiser ikke med små barn. Alt dette er faktorer som gjør dem mer effektive i sikkerhetskontrollen, mener Gystad.

Vil informere bedre
Star Tour er ett av Norges største charterselskap, og informasjonssjef Elisabeth Larsen-Vonstett forteller at de ikke har pleid å informere sine reisende direkte om gjeldende sikkerhetsrutiner på flyplasser.

- Vi har vel regnet med at de fleste kjenner disse reglene etter hvert, men av de 1,3 millionene nordmenn som reiser på charter i året, er det nok en del som ikke flyr jevnlig, sier Larsen-Vonsett.
Konfrontert med tallene i undersøkelsen, lover hun å bedre informasjonen og kort tid etterpå er selskapets nettsted utstyrt med en ny lenke til Avinors side om sikkerhetskontroll.


www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart