Illustrasjonsfoto |
I dag finnes det en korridor utenom selve butikken, men denne vil på sikt bli forbeholdt innlandspassasjerer, og allerede nå blir utlandspassasjerer sluset gjennom duty free dersom det samtidig er en innenriksavgang.
annonse
Flyplassens avgangs- og ankomsthall er for tiden under ombygging, og alt skal etter planen være klart i månedsskiftet april/mai.
- Utidig kjøpepress
- Dette er dårlige nyheter for passasjerene, mener Arild Hermstad, som er leder i organisasjonen Fremtiden i våre hender, til Aftenposten.
- Det å reise til utlandet er ikke å stå i en kjøpssituasjon, men flyplassene forsøker i stadig større grad å gjøre det slik.
Hermstad mener at flypassasjerene risikerer å drasse med seg ting de ikke har behov for, og understreker at det også på andre norske flyplasser er vanskelig å unngå kjøpepresset.
- Jeg forsøkte selv å finne veien utenom taxfree sist jeg var på Gardermoen, men klarte det ikke, sier han.
Da Oslo Lufthavn Gardermoen for noen år siden sperret passasjen utenom sin store taxfree-avdeling med et gjerde og handlevogner, ble det reaksjoner, og passasjen ble åpnet igjen.
På Trondheim Lufthavn, Værnes er situasjonen derimot tilsvarende slik den skal bli på Rygge, med slusing av alle utlandspassasjerer gjennom taxfree-avdelingen.
- Uheldig for barnefamilier
Endringen på Rygge vekker bekymring også fra andre hold.
- Vi mener dette er uheldig, ikke minst for barnefamilier.
Det sier generalsekretær Anne-Kari Kolstad i Actis, er et samarbeidsorgan for frivillige organisasjoner og sammenslutninger innen rus- og avhengighetsspørsmål.
- Vi mener generelt at både alkohol og tobakk bør være i adskilte områder, som det er mulig å unngå. Barn og unge, samt mennesker som allerede har et høyt alkoholkonsum, bør kunne slippe å bli eksponert for dette, sier Kolstad.
Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) er også kritiske.
- Når det først bygges om, skulle vi jo ønske det var til det bedre, og ikke til verre for folk med spesielle behov, sier fagsjef i NAAF Helle Grøttum.
I duty free-butikker prøvesprayes gjerne en del parfyme, og Grøttum forteller at NAAF mottar stadig flere henvendelser fra folk som reagerer negativ på den slags.
- Det å ha allergi er på sett og vis en usynlig funksjonshemming, og mange føler seg plaget. Undersøkelser viser at over 40 prosent synes sterk parfymelukt kan være plagsomt, og i en dansk studie var det rundt 0,5 prosent som oppga at det ga dem alvorlige symptomer.
- Vår generelle holdning er at man skal ta hensyn til de som trenger det. De har klart det på alle andre flyplasser, så da brude de kunne klare det på Rygge også, mener Grøttum.
Reise fra Rygge? Her er hele rutetilbudet.
Bør legge til rette
Fungerende kommunikasjonssjef i Forbrukerrådet Ann Hege Skogly sier det ikke er ulovlig å tvinge passasjerer gjennom taxfree-butikkene. Hun oppfordrer likevel allergikere og andre som eventuelt føler sterkt ubehag, om å klage, enten direkte til flyplassen, eller til Forbrukerombudet.
- Generelt vil vi henstille flyplasser om å legge mest mulig til rette for alle grupper forbrukere så de ikke plages, sier Skogly.
- Vi er opptatt av at passasjerer skal ha greie forhold rundt seg når de er ute og reiser. Det er i alles interesse.
Vil øke salget
Markedssjef ved Moss Lufthavn Rygge Silje N. Thoresen forteller at motivasjonen for ombyggingen blant annet er å øke salget og å få plass til et større vareutvalg.
- Dessuten får vi frigjort et større areal i området der folk skal gå om bord i flyene, sier hun.
Den nye duty free-butikken på Rygge har vært i drift siden januar, og hele ombyggingen skal som nevnt være klar i slutten av april. Thoresen sier at de til nå ikke har registrert én eneste negativ reaksjon fra passasjerene.
- Jeg kan foreløpig ikke kommentere hvordan salgsutviklingen har vært, men håper at folk ikke vil oppleve det som økt kjøpepress.
På jakt etter billige flybilletter, overnatting, leiebil, pakkereiser, billetter til fotballkampen eller musikalen? Besøk våre samarbeidspartnere for gode tilbud