-->

17. mars 2013

Spår dyrere flybilletter


Lufthansa har redusert kapasiteten med 3,9 prosent
For første gang på flere år skjærer de store europeiske flyselskapene ned på antall seter, og hever prisene på flybillettene.
- Prisene er så lave, at luftfartsindustrien er nødt til å reagere, sier dansk sjefsanalytiker.


Lufthansa har redusert kapasiteten med 3,9 prosent, tilsvarende 100.000 seter, mens antall passasjer kun har falt 1,5 prosent i samme periode.
annonse


Det har gitt fullere fly, og det samme mønsteret ser man hos flere andre store flyselskaper.

Lang konkursliste
Også lavprisselskapene øker flyprisene sine. Nedgangen i passasjertallene i vinter har gjort at Ryanair tar bedre betalt, samtidig som de har latt 80 fly stå på bakken.

- Det er ikke en god nyhet for forbrukerne, men prisene er så lave, at luftfartsindustrien er nødt til å reagere, sier sjefanalytiker Vaughn Cordle fra Airline Forecast til E24.

I følge den danske sjefsanalytikeren har prisene steget 20 prosent siden 2009. Han forventer en ytterligere økning på fem prosent i år. Gjeldskrisen i Sør-Europa har gjort europeerne mindre kjøpelystne, og får skylden for at flyselskapene når har lagt flere år med underskudd bak seg.

Spain Air, City Airline, Air Finland og Cimber Sterling bare noen av selskapene som har bukket under i løpet av det siste året. Den lange konkurslisten har frigjort kapasitet til de andre, og markedet er nå mer stabilt enn det har vært på lenge.

- Nye konkurrenter kan snu spillet
Luftfartsekspert og førsteamanuensis ved BI, Espen Andersen, er med på resonnementet til danskene.

- Lavere etterspørsel fører til økte priser. Det er ikke så mye annet å gjøre for flyselskapene. Marginene er veldig tøffe i bransjen, sier Andersen.

Men han understreker at 5 prosent dyrere billetter ikke er all verden, og det ikke skal mye til før hele markedet endrer seg.

- Flymarkedet er såpass skjørt, at spørsmålet er egentlig om det kan komme inn nye billige konkurrenter. Jeg vil tro det er mulig. Da velter spillet med gang, sier Andersen til E24

Dessuten tror han at lavprisselskapene vil fortsette å øke sin markedsandeler.

- Større markedsandeler drar snittprisene i bransjen ned, selv om også de tar bedre betalt, sier han.

Mandag offentliggjorde Statistisk sentralbyrå (SSB) konsumprisindeksen for februar. Økte priser på flyreiser bidro mest til at forbruksgruppen «transport» fikk en oppgang på 5 prosent sammenlignet med måneden før. Byrået påpeker videre at mye av stigningen skyldes reising i vinterferien.


www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart