Nymalt Dreamliner (Atle Straume/ Norwegian) |
Kastrup kan være mer aktuell for mer "odde" feriedestinasjoner som ikke har direkteruter, mener han.
annonse
Villandsen sier til Aftenposten at han er spent på hvordan Norwgian vil takle overgangen fra å krige på korte og oversiktlige ruter i Europa, til å skulle sloss på den interkontinentale arenaen:
Ett marked
- Norge er et lite land. Vi reiser mye, men i antall er vi små interkontinentalt. Flyselskapene må se på Skandinavia som ett marked. Jeg venter at SAS vil møte konkurranse fra Norwegian først og fremst på ruter til og fra Oslo og Stockholm, sier Villandsen.
Han tror Norwegian vil få det tøft på Asia og USA.
- For Bangkoks del er det jo viktig å være klar over at Norwegian ikke konkurrerer med SAS, men med SAS og Thai Airways som begge har lagt seg på en offensiv prising.
Luftkamp
- Sammen har disse to selskapene en langt bedre rutetilbud enn Norwegian alene. For New York er jo bildet ganske likt Bangkok. SAS samarbeider med United med flere kombinasjonsmuligheter, sier Villandsen.
Én av landets mest fremtredende luftfartseksperter, professor Frode Steen ved Norges handelshøyskole i Bergen, mener det er uklart hvor i Skandinavia kampen om langdistansekundene blir hardest:
- Både Stockholm og København har mye større lokalmarked enn Oslo. Samtidig er Oslo en stor og viktig arena. På Arlanda og Kastrup er det helt klart mer konkurranse på langdistanse fra andre selskaper som Finnair og SAS, så forskjellen mellom dem og Norwegian blir kanskje ikke så åpenbare, sier Steen.
annonse
Vil ikke gi konkrete ruteløfter
Mens SAS åpner helt etter programmet, har Norwegian snublet i startgropen. Hele langdistanseprosjektet deres er bygd opp rundt at de skulle sette inn flyverdenens nye og miljøvennlige vidundermaskin, Boeing 787 Dreamliner. Slik blir det ikke. I stedet leier de inn 15 år gamle fly ut august for å starte ruter til New York og Bangkok. Selskapet vil heller ikke garantere at det skal komme nye direkteruter fra Oslo til fjerntliggende reisemål.
- Vi jobber selvsagt med flere ruter fra Norge også, men jeg kan ikke gi konkrete løfter angående destinasjoner eller tidspunkt ennå. Jeg vil helst kunne holde det jeg lover. Vi jobber med mange spennende reisemål som skal dekke markedet i hele Skandinavia, sier kommunikasjonsdirektør i Norwegian, Anne-Sissel Skånvik til Aftenposten.
Mye kritikk
Norwegian har måttet tåle mye kritikk på sosiale medier etter at de nye langrutene kommer fra Stockholm og København, og ikke fra Oslo. De blir kritisert for å følge akkurat samme oppskriften som SAS, som har valgt spesielt København som base for sine langruter, slik at nordmenn må legge turen om Kastrup for å komme ut i verden.
Skånvik sier nye Norgeruter vil komme.
At SAS har valgt å satse på San fransisco betyr ingen verdens ting for vår ruteplanlegging. Så snart vi får flere fly kommer det også nye ruter, sier Skånvik.
Selskapet venter på sine tre første Dreamlinerfly senere i år, fire nye kommr neste år, og så én maskin i 2015.