-->

10. juni 2013

Sikkerhetskontrollen – fra science fiction til virkelighet


Sikkerhetskontroll 2030? (airportinternational.com)
I 2030 er det ikke usannsynlig at dagens sikkerhetskontroller på lufthavnene er erstattet med en korridor vi kan gå gjennom med alle ytterklær og gjenstander på oss - og med håndbagasjen i hånden.


I actionfilmen «Total Recall» fra 1990 går skuespilleren Arnold Schwarzenegger gjennom en korridor der alle passasjerer og håndbagasje gjennomlyses.
annonse


– Det er ikke så langt fra virkeligheten når vi snakker om hvilke prinsipper framtidens sikkerhetskontroll vil basere seg på, sier securityrådgiver i Avinor, Ole Folkestad, til osloairports.com.

Han forteller at luftfartsbransjen jobber mot løsninger som skal gjøre sikkerhetskontrollen til en selvbetjent operasjon, der ny teknologi erstatter dagens relativt omfattende regime på lufthavnene.

- Det kalles «screening in motion», opplyser Folkestad.

Det betyr at all kontroll vil skje mens passasjen er i bevegelse, noe som vil gi en helt annen gjennomstrømmingshastighet.

Flere skritt på veien
- Parallelt med å håndheve det regelverket som EU har utformet, jobber Avinor kontinuerlig med tiltak som skal gi passasjerene en bedre opplevelse når de går gjennom sikkerhetskontrollen , sier Folkestad.

Han forteller at Avinor nå vurderer å bli med på et EU-prosjekt der man skal teste ut teknologi basert på terrahertz, radiobølger som gir sikkerhetskontrollørene informasjon om hva slags objekter eller væske radiobølgene kommer i kontakt med.

Vil pre-screene de reisende

- Denne teknologien kan gi oss muligheter til å ha på oss ytterklær, belter, mobiltelefoner og andre metallgjenstander gjennom sikkerhetskontrollen, opplyser Folkestad.

Terrahertz-prosjektet, som vil være et samarbeid med ledende produsenter av securityteknolog, vil kunne starte i 2014.


illustrasjon: Kent Enström
Nye røntgenmaskiner om få år Allerede innen 5 år vil trolig flere Avinor-lufthavner ha røntgenmaskiner som kan håndtere både væske, PC’er og annet elektronisk utstyr – uten at du trenger å ta dette ut av håndbagasjen.

- Utfordringen er at disse røntgenmaskinene er svært tunge og plasskrevende. I noen tilfeller vil også gulvkonstruksjonen i terminalene måtte forsterkes, sier Folkestad.Ellers vil sikkerhetsskannere basert på millimeterbølger trolig bli tatt i bruk ved noen av Avinors lufthavner i løpet av får år.

- Dette er ikke den teknologien som populært blir omtalt som «nakenskanning». De skannerne som nå tas i bruk i Europa viser bilder uten kroppskonturer - omtrent som en pepperkake. Mange nordmenn er jo godt vant til denne teknologien fra reiser i utlandet, legger Folkestad til.

Avinor har også bidratt med faglige innspill i forbindelse med et masterstudium i industriell design, hvor framtidens sikkerhetskontroll – og hvordan bransjen tror den vil se ut i framtiden, beskrives.


www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart