SAS legger om Eurobonusordningen |
SAS varsler en mer aggressiv markedsstrategi for å holde Norwegian bak seg. Kjøpet av 12 nye langdistansefly nylig var første steg. Nå spiller selskapet ut bonuskortet.
annonse
- SAS skal ha et tilbud for alle, men vi skal være ekstra fokusert på dem som reiser ofte. Bonusordningen er et markedsverktøy som vi har utnyttet i altfor liten grad hittil. Men det skal det bli en endring på, sier Eivind Roald til Aftenposten. Han er den eneste nordmannen i SAS´ toppledelse, og er konserndirektør for salg og markedsføring.
Nytt bonusnivå
SAS har tett på 900 000 bonusmedlemmer i Norge, de aller fleste av disse har basiskortet. Når SAS nå legger om ordningen for alle nivåer er det fremdeles mange løse tråder i det som internt kalles «EuroBonus 2.0», men følgende tiltak vurderes:
- Nytt bonusnivå over gull. Navn som diskuteres er Diamond, Platinum og Elite. Mer gratis bagasje, rabatter og gratis gullkort for et annet familiemedlem er blant fordelene.
- Garantert bonusreise uansett tidspunkt, evigvarende bonuspoeng og flere målrettede spesialtilbud på alle nivåer.
- Mulighet for alle til å bruke bonuspoeng til å kjøpe seg adgang til hurtigkøene (fast track) og lounge på flyplassene.
- En rekke nye rabattavtaler, foreløpig vil det dreie seg om reiserelaterte produkter.
Skal bli raskere
Tidenes yngste konsernledelse vil at SAS skal klare å kvitte seg med imaget som "litt gammeldags, traust og kjedelig".
- Vi må tørre å være tøffere og kjappere i vår kommersielle drift. Vi må ikke analysere markedet i seks måneder før vi åpner en ny rute. Vi har brukt 18 måneder på å få til en app til smarttelefoner. Slik kan det ikke fortsette, vi har ikke råd til å bruke så lang tid på nye produkter, sier han.
Oppgitt
SAS-direktøren sier han blir oppgitt av å høre at folk som reiser mye i jobb angivelig bruker bonuspoengene til å ta med familien på gratis ferietur med bonuspoeng oppspart på firmabetalte reiser.
- Vi sitter med fasiten fordi vi ser hvordan kundene bruker sine poeng. Det vanligste er å reinvestere poengene i oppgradering til høyere klasse når man er på reise, betale for mat på flyene når man har økonomibillett eller å sikre seg bonusovernatting på hoteller og å betale for leiebil. Det er en stor misforståelse å tro at bonusfordeler brukes privat på familien, sier Roald.
Han fremholder at kundenes reisemønster og behov er svært ulike, og at SAS retter sitt produkt mot dem som reiser mye: - Når du reiser 14 timer i fly for å ha et viktig forretningsmøte i Beijing er det naturlig at man ønsker å bruke av poengene sine for å reise mest mulig komfortabelt, sier Roald.
Forskjellene må vises
- Det er lurt av SAS å satse på å trekke flere kunder til seg ved hjelp av bonusordningen, for SAS´ bonusprogram er bedre enn Norwegians, sier Espen Andersen.
Han er førsteamanuensis på Handelshøyskole BI og luftfartsekspert. Han er også bonuskunde og har hatt gullkort hos SAS i 16–17 år. Han er ikke i tvil om at SAS satser på riktig hest når selskapet nå legger opp til et elitenivå over gullkortet:
- Dette tilbudet vil rette seg mot dem som reiser mye, i SAS-sammenheng vil det antagelig si mer enn ca. 25 reiser i året. I dag skal det jo ikke ekstremt mye reising til for å oppnå gullstatus, og med et nivå høyere kan SAS bli mer fristende for dem som reiser svært mye, særlig på innlandsmarkedet. Dette er kresne kunder som stiller store krav til at reisen skal være effektiv og behagelig. Det nye kortet kommer sikkert til å bli et statussymbol, sier Andersen.
Han tror det er riktig når SAS nå satser på å vise hva som er forskjellen i deres tilbud i forhold til konkurrentene og i særdeleshet Norwegian.
- Mange av de kundene det er snakk om, er folk som allerede bruker SAS i stor grad. Det å gi et bedre fordelsprogram sementerer dette forholdet, og gjør det vanskeligere for Norwegian å "spise seg oppover" ved å innføre lignende ordninger, mener Andersen.