-->

6. juli 2013

Tingene du ikke bør sjekke inn på flyet


Putt verdigjenstandene i håndbagasjen  (ill)
Når flybagasjen du sjekker inn blir sporløst borte, finner forsikringsselskapet ditt frem listen over tingene de ikke vil erstatte. Sjekk hva som bør i håndbagasjen!

Liker du å fly med minst mulig i håndbagasjen? Det kan koste deg dyrt.
annonse


Når du reiser på ferie, er det lett å tenke at flybagasjen du sjekker inn er i trygge hender – og hvis ikke, at du i alle fall får erstattet det som er skadet eller borte når bagasjen dukker opp igjen på rullebåndet. Men det er feil.

Du nektes erstatning for en rekke ting i innsjekket bagasje, selv om det ikke er din feil at de ødelegges eller stjeles under reisen. Erstatningsnekten gjelder selv om eiendelene kan dokumenteres.

Har du reiseforsikring? Den hjelper ikke.

– I reiseforsikringen går det et viktig skille mellom håndbagasje og innsjekket bagasje, og det er nok mange ikke klar over, sier direktør i Europeiske Reiseforsikring Harald Hollerud til Dine Penger.

Null tyveri-sympati.
Forsikringsselskapene ser stadig at folk fyller innsjekket bagasje med verdisaker som forsvinner sporløst. Tyveriofrene får ingen sympati i forsikringsoppgjøret:

– For verdigjenstander som kommer bort fra innsjekket bagasje avkorter vi alltid 100 prosent, hvis du ikke har en veldig god forklaring, sier Haraldsen.

Direktøren i Europeiske er ikke mindre krystallklar:

– Skal verdisaker dekkes av forsikringen, må de puttes i håndbagasjen.

– Man kan ikke pakke slik man vil?

– Nei, og det er jo også et krav fra flyselskapene om at man ikke skal ha verdisaker i innsjekket bagasje. Det er noe som reiseforsikringene har fulgt opp, forklarer Hollerud.

Listen over ting som ikke dekkes har blitt en bransjestandard – det er de samme tingene som nektes erstatning, nesten uansett hvilken reiseforsikring du har.

Dette er kun forsikret som håndbagasje:

 • Skjøre gjenstander
 • Dyre smykker
 • Penger
 • Armbåndsur
 • Briller
 • Dyre solbriller
 • Foto-,video- og datautstyr
 • Optisk utstyr, annen elektronikk
 • Mobiltelefon
 • Edelt metall Edelstener
 • Verdipapirer
 • Flasker med flytende innhold
 • Bedervelige matvarer
 • Reseptbelagte legemidlerKnusefare
Risikoen ved å sjekke inn en flaske vin, er ikke at forsikringen ikke dekker de kostbare dråpene i seg selv:

– Reisegodset skal pakkes forsvarlig for å tåle transport. En flaske kan være verdifull, men primært er det faren for at den knuser og ødelegger andre ting som gjør at den er på listen, forklarer Haraldsen i Gjensidige.

I så fall kan du miste erstatning for alt vinen ødelegger.

Mange får avslag. Hvert år har Europeiske mellom 120 og 150 saker hvor de gir avkortning eller fullt avslag i erstatningen av verdisaker, fordi de lå i innsjekket bagasje.

Gjensidige har ikke tall, men opplever slike saker ofte.

– Det er ganske vanlig. Nå på sommeren har vi sånne saker hver dag, selv om det ser ut til at folk er blitt mer oppmerksomme på dette de siste årene, sier informasjonssjef i Gjensidige Christian Haraldsen.

Hollerud i Eropeiske mener det er allmenn kunnskap at bagasjen ikke er trygg når den sjekkes inn.
– Alle vet jo at innsjekket bagasje blir håndtert tøft til tider, og det betyr at ting kan bli ødelagt. I tillegg kommer tyverifaren, sier han.

Blir mer plass
– Det er de reisendes skyld at bagasje forsvinner eller blir ødelagt?

– Nei, men det er en plikt for hver reisende å innrette seg etter reglene som gjelder. Dette er noe de fleste ønsker å gjøre, og som ikke oppleves som spesielt utfordrende, fremholder Hollerud og begrunner:

– I dag blir elektroniske ting stadig lettere og mindre, så jeg mener det aldri har vært enklere å få plass til verdisakene i håndbagasjen.

Gjør unntak
Haraldsen i Gjensidige minner om at den rigide listen likevel ikke er hugget i stein:

– Vi praktiserer ikke disse reglene med millimeterpresisjon. Hvis det finnes en fornuftig grunn for at man pakket ting i innsjekket bagasje, så vil vi lytte.


www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart