Norwegians Dreamliner kan bli parkert julaften (Norwegian) |
Norwegian startet med langruter til USA og Asia på forsommeren i år. Etter endel innkjøringsproblemer kunne de første passasjerene fly med de nye Boeing Dreamlinerflyene i august, og siden har selskapet hatt asiatiske kabinansatte ombord.
annonse
For å omgå kravet om norsk arbeids- og oppholdstillatelse for personalet har Norwegian registrert flyene i Irland. Nå haster det med å få egen irsk flylisens, såkalt Air Operator Certificate (AOC). Norske myndigheter har bare gitt dispensasjon til å leie inn flyene sammen med den norske lisensen i et halvår frem til lille julaften. Etter det Dagens Næringsliv erfarer, skal Irish Aviation Authority ha sendt Norwegians søknad om irsk AOC i retur to ganger fordi den var mangelfull, noe som har forsinket papirarbeidet. Det bekrefter kilder i Luftfartstilsynet i Bodø.
Ikke unaturlig
Søknaden om irsk lisens skal ha kommet i retur på grunn av to forhold:
- Norwegian må oppgi endel nøkkelpersoner, blant annet operativ sjef (accountable manager) og flyvesjef, med luftfartserfaring. Irske myndigheter skal ikke ha godkjent at selskapet brukte samme nøkkelpersoner som i Norge.
- Irland har implementert nye krav til dokumentasjon i flymanualene, som er utarbeidet av European Aviation Safety Agency (EASA). Norge har ikke implementert disse, og de var derfor ikke med i Norwegians manualer.
Kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik i Norwegian viser til at saksbehandlingen fortsatt pågår.
– Det er ikke unaturlig at et tilsyn ber om mer informasjon underveis i saksbehandlingen. Spørsmålet knyttet til organisasjonen, er vi i ferd med å løse, sier hun, og peker på at operativ direktør Asgeir Nyseth flytter til det nye kontoret i Dublin og blir «accountable manager» i datterselskapet Norwegian Long Haul as.
Vil ikke forlenge
Norwegian må ha en irsk lisens innen fire uker, før dispensasjonen fra Luftfartstilsynet i Bodø går ut.
– Hvis ikke den irske lisensen skulle komme i tide, vil vi søke om å få forlenget dispensasjonen i noen dager, sier Skånvik.
Luftfartstilsynet har i et tidligere vedtak uttalt at Norwegian ikke kan regne med en ny dispensasjon, og i verste fall kan flyene bli stående på bakken. Juridisk direktør Ole Martin Erikstad i tilsynet understreket i sommer at Norwegian ikke kan regne med en julegave.
– Nei, ikke i form av en ny dispensasjon. Norwegian har sagt at det har søkt om irsk AOC og en forsinkelse i dette arbeidet gir ikke anledning til forlengelse, sa han. Dessuten har den norske fagforeningen Parat klaget til Samferdselsdepartementet fordi Norwegian fikk en dispensasjon i utgangspunktet.
– Siden vi ikke har mottatt endelig svar på klagen, så vil det ikke være riktig av oss å kommentere enkeltelementer i vårt opprinnelige vedtak før klagesaken er ferdig behandlet der, sier kommunikasjonsdirektør Tor O. Iversen i tilsynet. Han understreker at Norwegian like fullt har anledning til å søke om en ny dispensasjon.
– Kommer det en søknad om forlengelse av dispensasjonsperioden, så vil den bli behandlet i tråd med gjeldende regelverk, sier han.
SAS vil vurdere å klage
SAS satt i sommer stille da Norwegian fikk innvilget en dispensasjon av Luftfartstilsynet til å bruke irskregistrerte fly i et halvt år. SAS vil derimot ikke godta at Norwegian får forlenget dispensasjonen, om den irske fly - lisensen blir forsinket.
– Vi oppfatter at regelverket stenger for en forlengelse. Skulle det likevel skje, vil vi vurdere en klage til Samferdselsdepartementet eller til Efta Surveillance Agency, sier Ove Myrold, direktør for myndighetskontakt, til Dagens Næringsliv. – I siste omgang vil vi vurdere rettslige skritt, legger han til.
– Hvorfor det?
– Norwegian har fått innvilget et konkurransefortrinn i forhold til SAS, ved at det kan bruke asiatisk personell på irskregistrerte fly. Det skal bare gjelde i seks måneder. Et alternativ for dem er å flytte flyene hjem til Norge eller leie inn andre fly.