-->

19. november 2013

Væskeforbudet blir ikke opphevet med det første


Illustrasjonsfoto: Jarle Nyttingnes/ OSL AS
Irritert over flaskeforbud på flyplassen?
Det vil vare en god stund til.
Ny teknologi vil på sikt endre reglene i sikkerhetssjekken, men det lar vente på seg. Innen 29. april 2013 skulle væskeforbudet vært opphevet, men denne planen ble aldri gjennomført.
Forslag til å oppheve et totalforbud er foreløpig satt til 2016.- Da må det foreligge teknologi som gjør oss i stand til å skille for eksempel cola fra flytende sprengstoff, uttalte kommunikasjonsrådgiver Marit Kvarum i Luftfartstilsynet til VG Nett.
annonse


Teknologien er tilgjengelig, men fortsatt har du begrenset adgang til å ta med flytende væsker gjennom sikkerhetskontrollen. Dagens regelverk vedrørende væskeforbudet er forlenget til 30. januar 2014.

- Da vil det komme noen små endringer, men væskeforbudet blir ikke opphevet, sier Arild Langseth, Seniorrådgiver Security i Avinor, Kompetansesenteret for Luftfartsfag, til Kvinneguiden.

Venter nye flyplass-regler
- Teknologien for å gjennomsøke innhold i beholdere er etter hvert blitt så bra, at på sikt vil væskeforbudet mest sannsynlig bli opphevet og teknologien overta, sier Unni B. Nilssen, Seniorrådgiver Security i Luftfartstilsynet til Kvinneguiden. Dette vil gjøre det mulig for de reisende å få med seg væsker som vann og brus.

- Under den forutsetning at de blir sikkerhetskontrollert med teknologi før de bringes ombord i flyet, understreker Nilssen.

Norge er forpliktet gjennom et felles europeisk regelverk og har ikke anledning til å innføre dette før hele EU gjør det.

- Forslag til å oppheve et totalforbud er foreløpig satt til 2016, sier Nilssen.

Hovedregelen er at det ikke er tillatt å ta med flytende væsker i håndbagasjen.

Det er likevel lovlig med små mengder væske:
Væskene er i beholdere på inntil 100 milliliter hver. Beholdere som rommer mer enn 100 milliliter kastes uavhengig av hvor mye væske de inneholder.

Det er kun tillatt med en 1- liters pose per reisende.

- Reglene er stort sett like innenfor EU/EØS, og det er Luftfartstilsynet som definerer regelverket som gjelder for Norge, sier Langseth.

Væskeforbudet ble innført etter forsøk på gjennomføring av terrorplaner. Planene ble avslørt.

Flytende sprengstoff
Da EU utarbeidet et felles europeisk regelverk høsten 2006, ble grensen på 100 milliliter satt av eksperter, basert på flere vurderinger.

- Disse ekspertene mener at dette er et kvantum på en beholder som er tilrådelig i forhold til eventuelle skader på en flykropp, dersom beholderen på 100 milliliter skulle vise seg å inneholde flytende sprengstoff.

- Når det gjelder begrunnelsen på 100 milliliter, er det flere vurderinger som er lagt til grunn, men som av ulike årsaker ikke bør komme offentligheten for øre, sier Nilssen.

Terrorplanene på Heathrow i 2006 var et forsøk på ulovlig handling med flytende sprengstoff.
Ifølge Nilssen ble det sagt at væskeforbudet kontinuerlig skulle evalueres og utvikles i takt med:

Utviklingen på teknologien
Trusselbildet i verden
Inspeksjoner og erfaringer basert på det innførte forbudet

EU-kommisjonen jobber sammen med alle medlemsland om dette.


www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart