-->

19. januar 2014

Europeiske flygeledere truer med streik - igjen


Europeiske flygeledere truer igjen med streik (Illustrasjonsfoto)
Den europeiske flygerlederorganisasjonen ATCEUC har varslet streik i 28 land førstkommende onsdag.
De varslet en tilsvarende streik i oktober i fjor som ikke ble gjennomført.
EU vil ha en bedre harmonisering av flytrafikken i Europa, flygelederne vil markere konsekvensene av dette harmoniseringsprogrammet - Single European Sky 2.
Fagforbundet ATCEUC, (Air Traffic Controllers European Unions Coordination), organiserer drøyt 14 000 flygeledere i 28 europeiske land og har nå varslet at samtlige av disse skal ut i streik onsdag 29. januar og et døgn framover.
annonse


Blir det noe av den varslede streiken, innebærer det kraftige innskrenkninger av flytrafikken i midten av neste uke. Et lignende varsel ble sendt ut i oktober i fjor, men ble trukket da EU-kommisjonene sa seg villige til å forhandle. Flygerlederne synes ikke forhandlingene som har pågått siden i fjor har gitt resultater, og har derfor varslet ny streik.

Streiken skal være en protest mot EU-kommisjonens forslag om å dele overvåkingen av det europeiske luftrommet inn i ni soner, mot dagens 28 (Single European Sky 2 - programmet). Det nye forslaget vil gi Eurocontrol større fullmakter enn de har i dag. Eurocontrol er den internasjonale organisasjonen som overvåker europeisk flytrafikk, og denne kan med det nye forslaget, stille strengere krav og gis myndighet til å iverksette tiltak mot land som ikke samarbeider med dem.

ATCEUC uttaler at Kommisjonens virkelige mål er å liberalisere flysikringstjenester samt liberalisere arbeidsforholdene for tusenvis av ansatte som jobber innenfor disse tjenesteområdene. ATCEUC er redd for at disse tjenestene vil ende opp hos private aktører som kun tenker profitt. Det skal være første gang på ti år at ATCEUC oppfordrer alle sine medlemmer om å legge ned arbeidet samtidig.

Kommisjonen hevder på sin side at dagens EU-system er ren sløsing med tid og penger. Det påpekes blant annet at flyselskapene i dag flyr rundt enkelte land isteden for over dem, for å slippe å betale nasjonale avgifter. Dette fører til trengsel i enkelte populære luftkorridorer, liten utnyttelse av annen ledig kapasitet, og økt utslipp av karbondioksid.

Streiken vil i første omgang merkes på flytrafikken nedover i Europa, mens den i liten eller ingen grad vil ramme innenlandstrafikken i Norge eller intraskandinavisk.www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2023
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Vi bruker cookies fra Google Analytics til å måle trafikken på artiklene
No instrument approach procedure established for this webpage
om oss   nettsidekart