-->

2. januar 2014

Forsinkelsene kan ødelegge merkevaren på lang sikt


Merkevaren Norwegian kan ødelegges av stadige
forsinkelser (Foto: Kristin S. Lislerud/ Norwegian)
Norwegians kommunikasjons-direktør er slett ikke sikker på om Norwegian står støtt som merkevare etter at nye, lange forsinkelser har rammet selskapets passasjerer flere ganger i løpet av julen.
- Det gjenstår å se om det vil gå ut over merkevaren på langt sikt, sier Anne-Sissel Skånvik.









- Vi jobber med å få til en radikal forbedring, for det som har skjedd nå i julen og nyttårshelgen er så langt fra å være godt nok, vi kan ikke fortsette med dette.
annonse


Det sier Norwegians kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik til E24.no

Slett ikke førnøyd
- Når slike ting oppstår er vår prioritering nummer én å få flyene i lufta når de skal. Hele organisasjonen på operativ side jobber med det nå, sier Skånvik.

Merkevarediskusjonen får selskapet ta i en annen setting, mener hun.

- Det er ikke sånn at vi sitter stille og ikke gjør noe. Vi er slett ikke fornøyd. Men vi tror det viktigste vi kan gjøre for å beholde tilliten hos passasjerene er å sørge for at flyene går i rute, sier hun.

Akkurat nå gjør ikke flyene på Bangkok og New York-rutene det.

- Forretningsmodell med hold i
Det er en maskin av typen 787 Dreamliner, som Norwegian har kjøpt inn til sine langdistanseflyvninger, som har trøbbel. Norwegian har i dag tre fly av typen i flåten, og ytterligere fem i bestilling.

Det store problemet for Norwegian er at forsinkelser forplanter seg svært raskt videre fra en flyvning til en annen på selskapets langdistansenett. Også de mange forsinkelsene i julen og rundt nyttår har skyldtes følgeforsinkelser.
Med de gjentagende problemene siden langdistanserutene åpnet i sommer, kan man spørre seg om Norwegian har satt opp et ruteprogram for sine Dreamlinerfly som ikke lar seg følge i praksis.

- Holder den forretningsmodellen dere har på langdistanse?

- Forretningsmodellen er det hold i. Men det er for mye problemer med flyene, sier Skånvik.

Hun opplyser at det i Norwegians program er satt av mer tid på bakken for oppdateringer og vedlikehold av flyene, enn det som Boeing i utgangspunktet mente var nødvendig.

- Du sier det er hold i forretningsmodellen, men innrømmer at det er for mange problemer. Inntrykket man får er at dere ikke klarer å følge modellen dere har satt opp?

- Vi må legge til grunn at vi ikke må fortsette med så mye tekniske problemer, sier hun.

Kjosfast
Det er imidlertid klart hvilket inntrykk enkelte passasjerer har fått av Norwegians langrutesatsning.

Onsdag denne uken ble det nemlig lansert et nytt ord for den situasjonen passasjerene som rammes av Norwegians forsinkelser befinner seg i: Kjosfast.

Opphavsmannen er kommunikasjonsmannen Rune Brynhildsen, som akkurat nå også er en av Norwegians passasjerer som sitter strandet i Bangkok, etter flere dager med følgeforsinkelser på rutenettet.

- Vi sitter Kjosfast i Bangkok, sa Brynhildsen til E24 onsdag, og trekker altså parallellen mellom de problemene som vulkanutbruddet på Island i 2010 skapte for flytrafikken, til det trøbbelet Norwegian og Bjørn Kjos, som er Norwegians hovedaksjonær og konsernsjef, skaper for sine passasjerer.

- Uttrykk for frustrasjon
Anne-Sissel Skånvik har forståelse for at slike uttrykk kan oppstå.

- Det er et uttrykk for at folk er frustrert. Det er forståelig og jeg skjønner at folk blir det når man må vente på å komme seg hjem, sier hun.

E24 spurte onsdag Norwegian om Bjørn Kjos selv ville kommentere Kjosfast og hva hans tanker er om hvorvidt forsinkelsene nå begynner å være skadelidende for produktet han selger.
Skånvik forteller at Kjos er på reise i en annen tidssone, og at han derfor ikke er tilgjengelig.

- Kommer han til å komme på banen selv nå?

- Han er nok i kontakt med Boeing nå, sier Skånvik.

Nye runder med Boeing
Hun forteller at Norwegian senest før jul ble lovet bot og bedring av Boeing, men likevel tar det fortsatt for lang tid å få rettet opp feil og skaffe deler.

I september holdt partene et mye omtalt oppvaskmøte etter en trøblete sommer.

Nå vil Norwegian gå nye runder med produsenten.

- Det skal ikke ta år og dag å reparere det som skal repareres, sier hun.

- Men flyene skal ikke i lufta før de er friskmeldt, så da må det jobbes med å få en raskere oppretting av det som skal rettes opp.

- Dere legger ansvaret for forsinkelsene over på Boeing – det er Boeing som ikke klarer å rette feil tidsnok osv. Har dere selv begynt å se på om det kan være feil ved modellen dere har satt opp, om det er nok tid til å få det til å gå opp?

- Vi har ikke begynt å revurdere det. Det har vi ikke begynt å tenke på, svarer Anne-Sissel Skånvik.


TRØBLETE DRØMMEFLY

Norwegian fikk store innkjøringsproblemer med langdistansesatsingen.

Det skyldes at selskapet har hatt problemer med Dreamlinerflyene fra Boeing, og begge de to første flyene ble satt på bakken i tur og orden for at Boeing kunne gjennomføre vedlikehold- og utbedringsarbeider.

Dermed måtte Norwegian ty til innleide fly fra portugisiske HiFly.

Problemene førte også til en storm av klager fra reisende som ikke kom seg frem i tide.

Kostnadene ved å bruke erstatningsfly for Dreamliner ble oppgitt til omlag 100 millioner kroner i årets tredje kvartal. 



www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart