-->

27. desember 2013

Vil nekte Norwegian flylisens i USA


Norwegians Dreamliner (Foto: Atle Straume/ Norwegian)
Først ba den amerikanske pilotforeningen det amerikanske transportdepartementet om å avslå Norwegians søknad om å fly i USA på EU-lisens med irsk-registrerte fly.

Nå har fire av de største flyselskapene i USA, American Airlines, Delta, United og US Airways, bedt om det samme i et brev til Department of Transportation i Washington D.C.
Årsak: De mener Norwegian Norwegian bryter med luftfartsavtalen mellom EU og USA, og «forsøker å omgå nasjonale lover og regler for å sikre seg en urettmessig konkurransefordel»
annonse


– Vi omgår ingen regler, vi følger regelverket fra punkt til prikke. Det har vi gjort, og det kommer vi fremdeles til å gjøre. De forsøker å stikke kjepper i hjulene våre. Disse flyselskapene har dominert luftrommet over Atlanteren, og holdt høye billettpriser. De ønsker selvsagt ikke konkurranse, sier kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik i Norwegian til DN.no

Asiatisk personell
Når Norwegian i vår varslet at det ville flagge ut til Irland, var det for å benytte personell med asiatisk lønns- og arbeidsvilkår når det startet sine langdistanseflyvninger. Norwegian flyr med asiatisk personell også mellom Europa og USA.

– Etableringen i EU er gjort for å få trafikkrettigheter vi ikke har nå. Det er vanskelig å tenke seg at amerikanerne vil føre en politikk der lisens gitt til et EØS-land er uproblematisk slik vi har i dag, mens lisens til et EU-selskap er uaktuelt. Derfor er vi enn så lenge rolige i forhold til det, sier Skånvik til DN.

Spennende
Analytiker Preben Rasch-Olsen i Carnegie synes det blir spennende å se hva utfallet blir for Norwegian i USA.

– Norwegian er banebrytende på mange måter, både i hvordan de tenker og agerer. De amerikanske selskapene ser Norwegian som en trussel. Norwegian har lagt opp til at mye av langdistansene skal være knyttet opp mot det amerikanske markedet, og da er det viktig at det ikke blir for mye tull i oppstarten av de nye rutene, sier Rasch-Olsen til Dagens Næringsliv.


www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart