-->

30. januar 2014

Vi reiser stadig mer på businessclass, også privat


Flatseng hos Qatar Airways (Illustrasjonsfoto)
Slett ikke alle jager etter de billigste flybillettene når de skal ut og reise. Noen prioriterer en behagelig flyreise så høyt at de er villige til å bla opp for å kunne sitte «foran gardinen».
Hos flyselskapene har trenden vært helt entydig en stund nå: Nordmenn reiser i stadig større omfang på businessclass også i privat sammenheng - spesielt når reisen er lang.






- Det begynte med at folk kjøpte seg opp til komfortklasse når de reiste langt med charter. I de senere årene har vi sett at flere også kjøper seg opp til bedre standard på langreiser med rutefly, sier adm.dir. Anniken Aaseth i reisebyråkonsernet VIA Travel.
annonse
Fly 5 stjerners til over 100 destinasjoner i hele verden


Hun er sjef for landets største feriereisebyrå og har god oversikt over hvilke trender som rører seg i det private reisemarkedet.

Frister med flatseng
Hard konkurranse mellom flyselskapene også om de best betalende kundene har gjort at businessprisene hos mange selskap er blitt betydelig redusert de senere årene. En perfekt match for nordmenn som med god kjøpekraft og stor reiselyst har hatt både råd og lyst til å kjøpe seg plass helt fremst i flykabinen, forteller Aftenposten .

Aaseth mener at det åpenbart er økt priskonkurranse fra relativt nye flyselskaper - som Thai Airways og Qatar Airways - som nå gjør det mulig også for helt vanlig turistreisende å spandere på seg en business-opplevelse. Det betyr sete i den delen av kabinen med best komfort og der setet kan gjøres om til flatseng. Der passasjerene blir budt på eksklusiv servering og tett personlig service gjennom hele flyturen.

Prisene kuttet
Prisene, som for få år siden gjorde det umulig for privatreisende å tenke på å kjøpe business-billett, er i dag blitt håndterbare for mange. Tur/returreiser fra Oslo til Bangkok er nede i 9-10.000 kroner, knapt 11.000 kroner til Beijing eller til Delhi for 13.500 kroner. Til New York kan du få businessbilletter ned i 10-12.000 kroner, til Buenos Aires må du legge på et par-tre tusenlapper.

Flyselskapene kjører priskampanjer på business-seter, akkurat som på lavprisreiser. For å få tilgang til rimelige seter foran gardinen er det derfor om å gjøre ikke bare å følge godt med, men også kunne slå til på kort varsel. Aftenposten har sett aggressive businessclasskampanjer som bare har vart en eneste dag.

- Like billig som økonomibillett
Men når kjøpet først er unnagjort, er det parademarsj forbi køene i sikkerhetskontrollen. Forpleiningen starter med god mat og drikke i flyplassloungene, etterpå er det bare å strekke ut i setet og nyte eksklusiv og personlig service om bord. Ved reisens slutt blir bonuskontoen fylt opp med en raus mengde poeng eller miles.

Billigere «business»
Hos SAS gjorde man i fjor et klassegrep da selskapet fjernet business class på alle sine Europaruter. Nå heter de beste Europasetene Plus, der man faktisk kan oppleve at Plusbilletten kan være billigere enn økonomiklassebilletten! SAS har beholdt business på interkontinentale ruter.

- Vi ser at mange er interesserte i tjenester og service man får med Plusbilletter, enten man reiser privat eller i jobbsammenheng. Fleksibilitet, tid og komfort er mange reisende opptatt av, sier pressekontakt Tormod Sandstø.

Også Norwegians Dreamlinere er innredet med premiumklasse. Selv om servicen er den samme som på økonomiklassen, er det en betydelig interesse for disse setene:

- Det er nok en kombinasjon av forretnings- og fritidsreisende som velger premium, sier informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen.


Google+ twitterfacebook

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart