-->

25. mars 2014

Nei til netthandel med taxfreevarer


Illustrasjonsfoto Gaute Bruvik/ Avinor
Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) fraråder at det skal bli tillatt å etablere netthandel ved å forhåndsbestille alkoholvarer på taxfree-butikkene på norske flyplasser.

«Dette er alkoholpolitisk uheldig både fordi det fører til økt forbruk og fordi en enda større andel av det som forbrukes vil komme fra andre kanaler enn Vinmonopolet», skriver HOD i et brev til Finans-departementet.
Bakgrunnen er en klagesak som Finansdepartementet skal avgjøre, etter at Toll- og avgiftsdirektoratet i fjor avslo en søknad fra taxfreeselskapet Travel Retail Norway.
annonse


Selskapet, som driver taxfreebutikkene på Gardermoen og flere andre flyplasser, vil gi reisende mulighet til å forhåndsbestille på internett.

Finansdepartementet skal ta standpunkt til spørsmålet om kort tid, skriver abcnyheter.no

Brudd på reklameforbudet
Brevet fra HOD er formulert slik at det synes som dette departementet er imot enhver form for forhåndsbestilling av taxfreevarer.

HOD skriver at dersom pris- og produktopplysninger legges ut på internett som del av en slik ordning, vil dette være i strid med reklameforbudet for alkohol.

– Uavhengig av gjeldende regelverk, mener Helse- og omsorgsdepartementet uansett at det er alkoholpolitisk uheldig å åpne for forhåndsbestilling av taxfreevarer fra flyplassbutikkene, heter det i brevet.

Økt alkoholforbruk
HOD viser til at taxfree-butikkene på flyplassene konkurrerer med Vinmonopolet. Tall fra 2011 viser ifølge forskningsinstituttet Sirus at salget av avgiftsfritt brennevin på norske flyplasser tilsvarte 31 prosent av Vinmonopolets omsetning. Tilsvarende andeler for hetvin og vin var 34 prosent og åtte prosent.

Sirus har foretatt beregninger som viser at den avgiftsfrie handelen fører til at det blir drukket 16 prosent mer hetvin og 12 prosent mer sprit enn det som ville blitt drukket uten denne ordningen, avslutter HOD.www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2023
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av en KI-tjeneste fra OpenAi,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart