-->

22. mai 2014

Flybonus ga ikke økte billettpriser i Norge


Flybonus ga ikke økte billettpriser i Norge
Innføring av bonuspoeng på flyrutene i Norge har ikke ført til økte billettpriser eller svekket konkurransen i luftfarten, slik motstanderne av bonuspoeng fryktet.

Advarslene var mange da regjeringen i fjor nokså uventet besluttet å oppheve det 11 år gamle forbudet mot flybonus på norsk innenriks.




Det ville gi økte priser og nedleggelse av flyruter og dermed svekket konkurranse, ble det hevdet.
annonse


Prisinformasjon Aftenposten har innhentet hos det tre største billettselgerne i Norge, utenom flyselskapene, sier dette om utviklingen det siste året:

  • Prisene har ikke økt, men på noen områder faktisk gått noe ned.
  • Rutetilbudet er ikke blitt svekket, det er større kapasitet i markedet i dag enn for ett år siden.

- Vi merker ingen endring i konkurransebildet etter innføring av bonus. I vår kundeportefølje er det ingen merkbar endring mellom SAS og Norwegian. Prisen styrer folks valg av flyselskap - ikke bonustilbud, sier sjefen for Berg-Hansen reisebyrå, Per Arne Villadsen, til Aftenposten.

Billigere feriereiser
Ifølge byråets egne tall har prisen på faktisk solgte flybilletter gått ned med 5,6 prosent på norsk innenriks fra mai i fjor til mai i år, i Norden har prisen falt med 10 prosent.

Denne utviklingen kan landets største reisebyrå, VIA Egencia, bekrefte: - Prisene har holdt seg relativt stabilt innenfor forretningsreisser, mens faktisk blitt redusert innenfor feriereiser. Så vet vi selvfølgelig ikke hvordan prisutviklingen ville vært hvis bonuspoeng ikke ville blitt gjeninnført, sier VIAs administrerende direktør Rune Feltman.

Ticket Feriereiser har sitt hovedsalg blant norske feriereisende: - Vi opplever ingen forskjell hverken på pris eller svakere konkurranse. Vi kan ikke gå ut med eksakte tall for prisutviklingen, men kan ikke se at billettprisene har økt. Ticket opplever fortsatt at konkurransen er stor og at flyselskapene har blitt bedre på å optimere sine forretningsmodeller for fortsatt å være konkurransekraftige, sier markedsdirektør Ellen Wolff Andresen.

- Gjort til skamme
I Konkurransetilsynet vil direktør Gudmund Nese ikke mene noe om konsekvensene som opphevingen av bonusforbudet har ført til før saken har vært nærmere utredet. Heller ikke Anne Rygg, direktør i Forbrukerrådet, vil gi noen vurdering nå.

Det vil derimot SAS' konserndirektør for salg og marked, Eivind Roald:

- Påstanden om at en fjerning av bonusforbudet ville gi høyere billettpriser, nedleggelse av ruter, og dermed dårligere tilbud til norske reisende, er fullstendig gjort til skamme. Aldri tidligere har nordmenn opplevd flere avganger, flere tilgjengelige seter, eller lavere priser på flybilletter enn det siste året, mener han.

Å operere i markeder med ulike bonusregler mener han var en stor ulempe: - SAS har beregnet en besparelse på ca 25 millioner kroner etter bortfallet av forbudet., sier Roald.

Andre forklaringer
I Norwegian er man fortsatt kritisk til frislippet og kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik sier at selskapet merker at billettsalget - spesielt på tynne ruter - er påvirket av hvilket bonusprogram kundene har:

- Vi skjønner at folk lar seg friste til å kjøpe dyrere billetter på arbeidsgivers regning, for deretter i praksis å ta ut bonuspoengene som en skattefri privatreise. Vi mener fortsatt at bonus svekker konkurransen, og det er derfor viktig at konkurransemyndighetene følger nøye med på konkurransebildet. Ikke av hensyn til Norwegian, men av hensyn til forbrukerne. At prisene frem til nå har vært lave henger sammen med at den siste tiden har det vært mye kapasitet i markedet og høyt prispress, sier Skånvik.

- Vårt prinsippielle syn ligger fast, men vi har ikke bedt om en gjeninnføring av forbudet. Det er en oppgave for konkurransemyndighetene å ivareta så god konkurranse som mulig og sikre at ikke det offentlige Norge unødvendig svir av store beløp på flyreiser i stedet for på viktige velferdstjenester, sier hun.

Fakta om flybonus i Norge
  • Norge innførte forbud mot bonuspoeng på flyreiser innenriks i 2002, gjort permanent i 2007.
  • Ble innført for å sikre Norwegians mulighet for å konkurrere med daværende SAS Braathens.
  • I 2009 tok ESA, som skal sørge for at EFTA-landene følger reglene og pliktene i EØS-avtalen, fatt i det norske forbudet etter en klage fra SAS.
  • I juli 2012 sendte ESA et brev til norske myndigheter hvor det varslet sak mot Norge hvis ikke forbudet ble fjernet, noe norske myndigheter tilbakeviste.
  • 2013: Regjeringen varsler 16. mai at den opphever forbudet fullstendig.
Kilde: Aftenposten




IKKE GÅ GLIPP AV DET SOM SKJER.
FÅ NYHETENE PÅ E-POST HVER
MORGEN KL. 07:00 - HELT GRATIS


Din epostadresse:







www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart