-->

28. mai 2014

IATA: det startes opp for mange nye flyruter


Overkapasiteten er illevarslende, mener IATA (Illustrasjonsfoto)
- Det startes opp for mange nye flyruter - flere enn det er passasjergrunnlag til, advarer den internasjonale luftfartsorganisasjonen IATA

Den advarer flyselskapene mot å sette opp for mange nye ruter:- Overkapasiteten er illevarslende, mener IATA. Samtidig øker drivstoffprisene, blant annet som en følge av krisen i Ukraina.
annonse


Tilsammen vil dette slå uheldig ut for flyselskapenss økonomi, fastslår IATA i sin ferske rapport, der organisasjonen advarer mot å fly rundt med for mange ledige flyseter i en tid hvor etterspørselen etter flybilletter ser ut til å bremse opp, skriver VGNett.

- Bremser opp
- Etter flere sterke måneder med vekst, ser vi nå en oppbremsning i etterspørselen av flyseter, sier IATA-direktør Tony Tyler.

Han finner det kritikkverdig at flyselskapene - tilsynelatende upåvirket av trafikkutviklingen - pumper stadig nye fly og seter ut i markedet: 142 nye ruter på verdensbasis i mars mot 103 i februar.

Hit kan du fly direkte fra Oslo lufthavn

Fører til økt prispress
I rapporten sin skriver IATA at setekapasiteten i mars i år steg med 5,3 prosent, mens passasjerveksten bare var 3,1 prosent.

Lavere belegg i flyene betyr større konkurranse om passasjertene og dermed prispress, som rammer allerede hardt pressede flyselskaper økonomisk.

Verst i Asia
Aller størst er utfordringene i Asia, heveder IATA, der setekapasiteten i mars økte med 6,5 prosent, mens trafikken kun vokste med 2,6 prosent.

Den kraftige kapasitetsveksten i Asia skyldes ikke minst at flyselskapene har satt inn sine største fly av typen Airbus A380 - verdens største passasjerfly i to etasjer med opptil 853 seter (høykapasitetsinnredning) nettopp i denne regionen.

Bedre i Europa
Litt bedre gikk det i Europa, hvor billettsalget økte med 2,7 prosent mens setekapasiteten økte med 5,1 prosent.
Norwegian-sjef Bjørn Kjos fortalte forrige uke at selskapet planlegger flere nye langdistanseruter til blant annet Sør-Amerika og Afrika.

I tillegg fortsetter Norwegian å utvide sitt europeiske rutenett: 22. mai lanserte selskapet nye ruter fra London til Warszawa og Berlin, i tillegg til nye vinterruter mellom Madrid og Malta, Las Palmas -Warszawa og Tenerife -Warszawa.

- Fyller flyene
Norwegiantalsmann Lasse Sandaker-Nielsen megir at de tilbyr betydelig flere seter i år enn på samme tid i fjor, men legger til at også passasjerbelegget har økt i samme periode:

- Den økte setekapasiteten skyldes innfasingen av splitter nye fly, lansering av nye ruter og etablering av virksomhet utenfor Skandinavia. Men selv med kraftig kapasitetsvekst, så øker vil likevel fyllingsgraden, sier Sandaker-Nielsen til VG.

Skjevt i Norge også
Passasjerveksten i Norge er av Avinor beregnet å være ca 1 prosent i år, mens kapasiteten som flyselskapene går inn med i markedene er større enn det.

- Gjennomsnitts-inntektene på flybilletter blir meldt stadig synkende i flyselskapenes regnskaper, hvilket er et tydelig signal om at overkapasitet er kostbart for flyselskapene, poengterer SAS-talsmann Knut Morten Johansen overfor VG.

- Aldri vært billigere
- Aldri har det vært billigere flybilletter å få i Norge enn dette siste året. Aldri har det vært flere ruter heller, hvilket er optimalt sett fra et kundeperspektiv.

- Blir billettinntektene for lave over tid, resulterer det i ulønnsomme ruter som legges ned. Det er medaljens bakside, og rammer spesielt distrikter hvor trafikkgrunnlaget i utgangspunktet er marginalt, sier Johansen.IKKE GÅ GLIPP AV DET SOM SKJER.
FÅ NYHETENE PÅ E-POST HVER
MORGEN KL. 07:00 - HELT GRATIS


Din epostadresse:www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
uten kommersiell tilknytning til Oslos lufthavner
bruk av KI i redaksjonen
om oss   nettsidekart