-->

26. juni 2014

Flybransjen tjener kun kr 33,- per passasjer


Flybransjen tjener kun trettitre kroner per passasjer
Av en omsetning på enorme 4,5 billioner kroner sitter verdens flyselskaper i år igjen med 33 kr i gevinst per passasjer. Det er faktisk en betydelig forbedring. Hundre år etter et det første kommersielle flyet gikk på vingene skal verdens flyselskaper dette året frakte uvirkelige 3,3 milliarder passasjerer jorda rundt.




1400 nye fly bidrar til å få dem avgårde, i tillegg til de ti-tusenvis av gamle og nye flymaskiner som daglig krysser verdenshavene.
annonse



Det er med andre enorme beløp og tall knyttet til verdens flyindustri, nesten bortenfor fatteevnen. Like ufattelig er det å tenke på de små marginene flyselskapene sitter igjen med, skriver travelnews.no.

– Med en fortjeneste på skarve 2,4 prosent sitter verdens flyselskaper i snitt igjen med 33 kroner per passasjer, forklarer Tony Tyler, administrerende direktør i den internasjonale flytransportorganisasjonen IATA.

Tallene ble presentert under et møte nylig i IATA i Doha i Qatar, og tallet på 33 kroner er faktisk en bedring sammenlignet med 13 kroner for to år siden.

– Det er et tydelig misforhold mellom de enorme verdiene flyindustrien genererer i verdensøkonomien, og hva den sitter igjen med på bunnlinja, sier Tyler. Totalt regner verdens flyselskaper organisert gjennom IATA i år å genere et overskudd før skatt på nærmere 110 milliarder kroner, som er opp fra vel 60 milliarder i fjor. Det er faktisk snakk om rekordbeløp, men på grunn av flybransjens ekstremt sykliske karakter understreker sjeføkonom Brian Pearce i IATA at om man ser de siste 20 årene under ett går de ut i null.

– Det er i grunnen ganske fantastisk at flyselskapene – med tanke på de rekordhøye drivstoffprisene – i det hele tatt går i pluss, sier Pearce, som får støtte av Willie Walsh i International Airline Group (IAG).

– I alle andre industrier ville en profittmargin på 2,4 prosent vært nærmest en katastrofe. Noe er galt når vi som tilbydere av flytjenester nesten ikke kan snakke om fortjeneste, at noen faktisk mener det er galt av oss å tjene penger.

Det er rett og slett galskap, sier Walsh.

Om prisen på drivstoff skulle falle tror ikke Brian Pearce at flyselskapene kommer til å holde prisene oppe. Til det er konkurransen i internasjonal luftfart så tøff at billettprisene garantert vil gå ned. Tvert imot – selv med fortsatt høye bensinpriser er IATAS anslag at gjennomsnittsprisen på billetter i 2014 kommer til å falle med 3,5 prosent.

Overskuddet i internasjonal luftfart skyldes i hovedsak de enorme innsparingspakkene og effektiviseringsprogrammene de aller fleste flyselskapene har gjennomgått – og fortsatt gjennomgår.
Pakketering av flybillettene med tillegg for blant annet setevalg, kredittkortpåslag og bagasjeavgift har bidratt til dels betydelig til at mange av flyselskapene fortsetter å tjene penger.

Fremtiden er likevel høyst usikker, og høye avgiftsnivåer og lav avkastning kommer til å prege bransjen også i tiden fremover.

– Selv i en svært konkurranseutsatt industri som flybransjen er det fortsatt mulig å tjene penger. Det eneste vi ber om er flyselskapene blir behandlet på linje med annen virksomhet, konkluderte Tyler under sin tale i Doha.


www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart