-->

13. august 2014

Klare til å håndtere eventuell ebolasmitte ved Oslo lufthavn


Oslo lufthavn er klare til å møte en eventuell ebolasmitte (OSL AS)
Landets hovedflyplass er godt forberedt på å håndtere smitte om bord i fly, mener lokale myndigheter. Ny kriseplan ble laget etter falsk smittealarm i 2009.

Etter frykt for ebolasmitte ble passasjerer på et fly fra Amsterdam holdt igjen om bord i flyet på Trondheim lufthavn, Værnes sist mandag. Passasjerene ventet i to og en halv time før de fikk slippe ut.Det viste seg at passasjeren som var fryktet smittet hadde en ufarlig luftveisinfeksjon, men på grunn av situasjonen i Vest-Afrika tok helsemyndighetene ingen sjanser.
annonseI en lignende situasjon ved Oslo lufthavn (OSL) sier kommunen de kunne hatt hjelpeapparat klart på bakken før flyet landet.

– Skulle vi havne i en situasjon lik den i Trondheim, vil man kunne gjøre en avklaring med flyet mens det er i lufta, sier kommunikasjonssjef i Ullensaker kommune, Kjetil Bjørnsrud til NRK

Setter opp smittevernmottak
Etter en falsk smittealarm i 2009 gikk hovedflyplassen og kommunen gjennom gjeldende tiltak, og laget en tydeligere handlingsplan for hvordan slike situasjoner skal håndteres.
Selv om Bjørnsrud ikke mener at de er bedre forberedt på å takle slike situasjoner ved Oslo lufthavn enn på Værnes, sier han at de har tiltak som skal være på plass før flyet setter hjulene på bakken.

– Det er liten sannsynlighet for at noe slikt skal skje, men i et lignende tilfelle vil man kunne ta imot både den smittede og de andre passasjerene i flyet med en gang.
Ifølge smittevernplanen som gjelder for Oslo lufthavn skal passasjerene gå av først til et eget mottakssenter, der de blir tatt hånd om av helsepersonell i et eget smittevernmottak.

– Der får de informasjon og blir sjekket for smitte. Så vil den smittede personen bli tatt hånd om og fraktet til Ullevål sykehus med ambulanse, sier Bjørnsrud.

Trodde passasjer hadde fugleinfluensa
Oslo lufthavn forteller at fly der det er mistanke om smitte, blir parkert på fjernparkering når det har landet. Etter det er det helsepersonell som har ansvaret. Rutinene for hvordan slike situasjoner skal håndteres ble gjennomgått i 2009, etter mistanke om at en passasjer i et fly hadde fugleinfluensa.

– Den ene gangen vi har hatt en smittealarm her var i forbindelse med fugleinfluensa. Flyet landet og ble sjekket ut, og det ble klart at det var falsk alarm, sier medierådgiver ved OSL, Lasse Vangstein.

I etterkant av dette utarbeidet flyplassen og kommunen en tydeligere kriseplan.

– Vi hadde en plan fra før, men da ble vi ekstra klar over at vi måtte ha et enda tydeligere planverk for hvordan vi håndterer slike hendelser ved Norges største flyplass, sier Vangstein til NRK.Fakta om ebola 

  • Blødningsfeberen ebola skyldes flere typer ebolavirus som tilhører filoviridae-familien. Viruset har sin opprinnelse i det sentrale Afrika.
  • Smitten overføres ved direkte kontakt med syke personers blod og andre kroppsvæsker.
  • Symptomer på ebola er plutselig høy feber, kraftige magesmerter, hodepine og smerter i muskler, oppkast og diaré. Pasientene blir også fort dehydrert. Etter hvert svekket nyre- og leverfunksjon, og indre og ytre blødninger.
  • Sykdommen har høy dødelighet, mellom 40 og 90 prosent, alt ettersom hvilket virus den syke er smittet av. Det finnes ingen effektiv medisin mot ebola.
  • Ebolavirus kan smitte fra dyr til mennesker.
  • Til nå har ebolaepidemien krevd over tusen menneskeliv i de vestafrikanske landene Liberia, Guinea og Sierra Leone. I Nigeria er én person bekreftet død som følge av sykdommen.
Kilde: NRK, WHO, Reuterswww.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart