-->

30. august 2014

Passasjerene skal ikke lenger sluses inn i «en spritbutikk»


Tar selvkritikk, bygger om taxfreebutikkene (Gaute Bruvik/ Avinor)
Avinor tar selvkritikk og starter ombygging av taxfreebutikkene.
Skal fronte sjokolade og parfyme, mens alkoholen skal gjemmes.

- Vi tar selvkritikk. Å ankomme Norge og havne rett inn i en spritbutikk var ikke den profilen vi ønsket å ha på våre flyplasser. Det sier konsernsjef i Avinor, Dag Falk-Petersen.
Konsernstyret har nå gitt sin tilslutning til å bygge om taxfreebutikkene som ankommende utenlandspassasjerer møter, dette for å bedre reiseopplevelsen på norske flyplasser.
annonse


Omleggingen starter med hovedinnfallsporten Oslo Lufthavn, noe som vil koste 5 millioner kroner alene. Innen høstferien er over, håper han at ankomsten til Norge skal gi et førsteinntrykk av Norge for dem som ankommer med fly fra utlandet som er langt hyggeligere enn i dag, skriver Aftenposten. Etter OSL tas ankomstbutikkene på de øvrige, norske lufthavnene.

Vil gjemme alkoholen
- Vi skal gjøre det enkelt å gå utenom taxfreebutikken. Og vi skal dessuten sørge for å flytte alkoholen lenger bak i butikken. Det som først møter de som likevel velger å gå inn i duty free-utsalget, skal ikke lenger være brennevin og vin, men parfyme og sjokolade, sier Falk-Petersen til Aftenposten. Bakgrunnen for beslutningen i Avinors styre er sommerens heftige debatt om den strekt økende taxfree-omsetningen på landets flyplasser. Denne omsetningen er et vesentlig bidrag til driften av landets lufthavner. Fra sentralt politisk hold har det også vært tatt til orde for å avvikle hele taxfree-ordningen.

Berg med alkohol
Kritikken har vært massiv mot det mange mener er et usmakelig alkoholpress. Før ankommende passasjerer kommer til bagasjehallen, er de blitt sluset rett inn i landets største taxfreeutsalg og møtt med paller på paller med brennevin, vin og øl. Det har dessuten ikke vært enkelt for dem som aktivt har ønsker å gå utenom butikken, å finne veien ut i ankomsthallen.

Her er de nye taxfreekvotene

- Det er ikke akseptabelt, derfor skal også skiltingen bli bedre slik at man ikke får følelsen av å bli tvunget gjennom butikken. Vi ønsker i stedet at de som ankommer landet skal bli møtt med bilder fra det distriktet de kommer til, og fra Norge generelt. For oss er det viktig å formidle alt det vakre dette landet har å by på. Dessuten vil vi jo gjerne fortelle at det finnes gode flyforbindelser for dem som vil se landet vårt eller gjøre forretninger her, sier Falk-Petersen.

Vil avvikle taxfree
En av de sterkeste kritikerne av spritpushingen på flyplassene har vært generalsekretær Mina Gerhardsen i Actis - et samarbeidsorgan for frivillige organisasjoner på rusfeltet. Hun hilser beslutningen i Avinor med glede:

- Dette er en viktig forbrukerseier. Mange har reagert på denne slusingen forbi vin- og sprithyllene ved ankomst, og det er positivt at det nå skal bli valgfritt å oppsøke utsalget. Både på Gardermoen og ved flere andre flyplasser har det vært lagt opp til et uakseptabelt kjøpepress, sier hun.

- Dette er et positivt skritt for å reversere en negativ endring i taxfreeutsalg, men Actis mener at tiden nå er inne for å avvikle hele taxfreeordningen. Det gir ikke mening å bruke flere milliarder kroner på å betale for billigere alkohol til de som reiser, sier Gerhardsen.Fakta - Taxfree på flyplassene

  • Det er det tyske storkonsernet Heinemann som driver taxfreebutikkene på Avinors flyplasser i Oslo, Stavanger, Kristiansand, Bergen og Trondheim.
  • Konsernet håver inn penger på handelen i Norge, det hadde en omsetning på 4,1 milliarder kroner i 2012.
  • De siste fem årene har drifts-resultatet vært på 1,3 milliarder kroner før skatt.
  • Taxfree er også viktig for Avinor, som bruker inntektene fra dette salget og trafikkinntektene på de store flyplassene til å drive landets flyplassnett.

Kilde: Aftenposten


www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
uten kommersiell tilknytning til Oslos lufthavner
bruk av KI i redaksjonen
om oss   nettsidekart