-->

4. oktober 2014

– Flere fly gir ikke flere passasjerer


Bedre med fulle fly enn mange ruter (Ryanair)
Det kan bli verre før det blir bedre for Moss lufthavn Rygge. Direktør Pål F. Tandberg tror det blir bedre om en stund.

For få dager siden annonserte Ryanair en solid reduksjon i sommerens rutetilbud fra Rygge. Destinasjonstrimmingen gir nå 28 steder mot tidligere 39 som kan nås fra flyplassen sør for Moss.

Adm. dir i RSL, Pål F. Tandberg, er ikke overbegeistret for situasjonen, men aksepterer at flyplasser i det såkalte sekundærmarkedet er sårbare for konjunkturmessige svingninger i markedet. Dem har det vært mange av i år, sier han.
annonse


– Det er ingen tvil om at bransjen kjemper knallhardt om de reisendes gunst. Det er en skikkelig krig i lufta, sier Tanberg til moss-avis.no.

– Blodig, sier Tandbergs kollega på Sandefjord lufthavn Torp, Gisle Skansen. For også på Vestfoldsiden kutter Ryanair kraftig og kalkylene tilsier et passasjergrunnlag for den aller nærmeste fremtid på kun 200.000 passasjerer, milevidt fra tidligere milliontall og milevidt fra Rygges anslag på drøye 1,3 millioner passasjerer.

– Men vi har andre ben å stå på, sier Skansen og viser til tette bånd med Widerøe, Norwegian, KLM og Wizz. Tandberg vil på sin side ikke overdramatisere situasjonen, men konstaterer at det han trodde vil være en konsolideringsfase i 2014 også vil fortsette inn i neste år.
– Det kan bli en nedgang i 2015, sier han.

Færre, men bra
På Rygge har man siden den første reduksjonen i tilbudet, ikke vært alt for bekymret over dét. For man kan leve med færre ruter når kabinfaktoren øker med 10- 12 prosent.
– Fullere fly er bra for oss og Ryanair, sier Tandberg. Og rutene er lønnsomme.

Ryanair varslet i fjor at på grunn av store utskiftninger av flyparken og en strategisk Italiasatsing, ville blant annet Skandinavia bli skadelidende i en periode.

– I internasjonal luftfart foretas det tøffe prioriteringer for tiden, og selv om Ryanair flyr flere passasjerer enn noen sinne, spares det på alle fronter. Vi må forvente raske endringsprosesser i tiden som kommer, sier Gisle Skansen som ikke tror at nedgangen er av varig karakter.
– Men vi må jage kostnader og setter nok en flytting av terminalen til den andre siden av rullebanen på vent, sier han.

Neste sommers rutetilbud fra Rygge vil ikke inkludere destinasjoner som Rhodos, Malta, Kos, Faro, Roma eller Barcelona. Men Madrid, Krakow og Warszawa er blant destinasjonene som har fått flere avganger, og det blir fortsatt tre daglige turer til London.

– Fra vår side skyldes reduksjonen i rutetilbudet kapasitetsbegrensninger, noe som vil endre seg når vi får de første av de 180 nye Boeing 737-800 flyene operative, påpeker markedssjef for Skandinavia og Baltikum, Elina Hakkarainen i Ryanair.


www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart