-->

18. januar 2015

Kutter ikke drivstofftillegget


Flyselskapene kutter ikke drivstofftilleggene nå
Oljeprisfallet det siste halvåret kommer ikke flypassasjerene til gode. Både SAS og Norwegian har fått lavere kostnader, men ingen av dem vil love billigere flybilletter.

SAS har et drivstofftillegg på alle billettene på mellom 80 og 200 kroner, avhengig av reiselengde. Norwegian har et lignende gebyr på ruter til Middelhavet og oversjøiske ruter.

– Vi må se at oljeprisen er lav i flere måneder før det er aktuelt å gjøre noe med tillegget, sier finansdirektør Göran Jansson i SAS.
annonse– Vi har ingen umiddelbare planer om å gjøre endringer, sier informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian, til DN.no.

Lavere kostnader
SAS valgte å binde prisen på fly­drivstoff sist sommer da oljeprisen lå på mellom 100 og 110 dollar fatet. Selskapet vil spare betydelige kostnader fra februar, idet sommerens kontrakter er historie. Effekten av lavere oljepris er likevel begrenset.

Store deler av oljeprisfallet blir motvirket av en sterkere dollarkurs.

SAS har valgt å sikre to tredjedeler av forbruket fra februar til april på et prisnivå som tilsvarer mellom 80 og 90 dollar fatet.

– Vi er urolige for at oljeprisen kan skyte i været igjen. I tillegg har den norske regjeringen innført en ny miljøavgift fra nyttår. Det har også en negativ effekt, sier Jansson.

En ny CO2-avgift fører til rundt 80 millioner kroner i økte kostnader for SAS i år.

Ifjor betalte SAS tilsammen 8,8 milliarder svenske kroner for drivstoffet. En oversikt fra selskapet viser at det kan spare et milliardbeløp om oljeprisen holder seg under 60 dollar fatet og dollarkursen holder seg på rundt åtte svenske kroner frem til november.

Norwegian har tradisjonelt ikke bundet prisen på flydrivstoff, men sikret halvparten av forbruket fra januar til mars på rundt 90 dollar fatet.

Analytiker Hans Erik Jacobsen i Swedbank følger flyselskapene tett og mener at lavere oljepris gir et etterlengtet pusterom.

– De senere årene er det blitt ekstremt mye billigere å fly, og prisene har nådd et nivå hvor ingen av selskapene tjener særlig med penger, sier Jacobsen til DN. Han regner ikke med at drivstofftillegget forsvinner.


www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2023
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av en KI-tjeneste fra OpenAi,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart