-->

22. januar 2015

Wizz Air åpner ny rute fra Torp til Skopje


Fly fra Sandefjord til Makedonia med Wizz Air (Wikipedia)
Wizz Air har i dag lansert sin tolvte rute fra Torp lufthavn Sandefjord, til Skopje, hovedstaden i Makedonia.
Med lanseringen av denne ruta har Norge fått en ny flyrute til et land vi ikke har hatt direkteforbindelse med tidligere.
Skopje er hovedstaden i republikken Makedonia og ligger vakkert plassert ved elven Vardar. Byen ble fullstendig ødelagt i år 518 etter Kristus men gjenreist og vokste raskt.
annonse


Etter at både serberne og senere tyrkerne hadde makten i byen, ble Skopje i 1689 brent ned på grunn av koleraepidemi.

Anbudsrute
Wizz Air satser målbevisst på ruter til det tidligere Jugoslavia, og Skopje er en del av denne satsningen. Selskapet flyr nå til 19 destinasjoner fra Makedonias hovedstad. Landets turistmyndigheter inviterte i fjor flere flyselskap til å søke om å få fly til destinasjoner myndighetene ønsker på rutekartet, mot betaling fra den makedonske staten. Dette var en anbudsrunde ganske lik den vi har i Norge for å kunne opprettholde økonomisk ulønnsomme ruter og binde landet sammen. Myndighetene i Makedonia ville blant annet at det skulle opprettes ruter til Tyskland og Skandinavia. Sistnevnte er dekket opp med ruter til Stockholm, Malmø, Gøteborg og nå Torp. Fem av Wizz Airs destinasjoner fra Skopje er anbudsruter.

Byen
Praktfulle bygninger i Skopje (Wikipedia)
Skopje kom sammen med resten av Makedonia under Jugoslavia fra 1945, men ble selvstendig i 1992. I 1963 ble Skopje igjen rammet av ødeleggelser, denne gangen av et kraftig jordskjelv som la 80% av bygningsmassen i ruiner. Minst 1.000 mennesker ble drept og mer enn 120.000 mistet sine hjem. Etter denne katastrofen skulle byen få sin oppreisning og det ble avsatt store ressurser til gjenreisning og utvikling av byen.
I dag ser vi resultatet av alle pengene som strømmet til på midten av 1960-tallet. Mange av bygningene er nokså overdimensjonerte og forfaller på grunn av manglende vedlikehold. Ta en titt på byens postkontor og telekompleks for å forstå hva som menes.

Nå kan du fly til Tuzla med Wizz

Byen har mange museer og moskeer samt et metropolitt, som sete for erkebispen i den gresk-katolske kirken. Mye av det tyrkiske preget er dessverre blitt bort på grunn av jordskjelvet i 1963. Men byen har sin sjarm og størstedelen av det sentrale område av byen er avsatt til fotgjengere. Her finner du blant annet en tyrkisk steinbro fra 1400-tallet som strekker seg over Vardar-elven og knytter nybyen og gamlebyen sammen.

Få også med deg byens kunstgalleri nord for broen. Galleriet er plassert inn i et tidligere tyrkisk bad fra år 1466. Vi holder oss på nordsiden og tar en kikk på Sveti Spas-kirken Bygget har flotte utskjæringer av ikoner og er halvt gravlagt. Årsaken til at kirken er halvt gravlagt er at da den ble reist på 1600-tallet, hadde ingen kirkebygg lov å være høyere en moskeer.

Av interessante museer kan vi nevne det Makedonske Museum som har en større samling av historiske bevisgjenstander som forteller om regionens rike historie. Du finner museet i nærheten av det gamle markedsområde i byen, inne i den hvite, moderne bygningen bak Kursumli Han.
Når man besøker Skopje er turen innom det gamle orientalske basardistriktet et must. Dette fargerike og pulserende område av landet går for å være det beste av sitt slag i hele Europa.

Rutetidene er som følger:

TORP - SKOPJE
Avg. TorpAnk. SkopjeUkedagKommentar
    09:50    13:00mand, fredfra 29. juni
Avg. SopjeAnk. TorpUkedagKommentar
    06:00    09:20mand, fredfra 29. juni
Alle tider er lokale

Skopje lufthavn
"Aleksander den store", ligger 17 km sørøst for hovedstaden. Flyplassen kan tilby enkle kafeer og puber, har postkontor, minibanker og en taxfreebutikk.
En forhåndsbestilt taxitur bør ikke koste mer enn 1600 makedonske dinarer, omtrent 235 norske kroner. En billett med flybussen inn til Skopje sentrum som koster omlag 22 norske kroner, og turen går på 20 - 30 minutter.

Kilder: tripadvisor.com, ferieguiden.no, wizzair.com, wikipedia.org


www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
uten kommersiell tilknytning til Oslos lufthavner
bruk av KI i redaksjonen
om oss   nettsidekart