-->

22. februar 2015

Punktlighet viktigst


Punktlighet er viktigst ved en flyreise (Illustrasjonsfoto)
Så sitter du der på flyplassen igjen og venter på avgang. Flyet er allerede over tre kvarter forsinket, og i køen ved utgangen brer det seg en stigende irritasjon også blant alle de andre som venter.

Så plinger det inn en SMS fra flyselskapet som sier at flyet skal ta av om 10 minutter. Du titter ut på flyet der ikke engang bagasjen er trillet ut, og kan bare konstatere at det stemmer like lite som med de to SMS-ene som du allerede har fått.Denne situasjonen er noe av det som irriterer flyreisene aller mest.
annonse


Det er ikke bare en løs påstand, men dokumentert gjennom en spørreundersøkelse som reisebyråkjeden Berg-Hansen har gjort blant ikke færre enn 18.000 av kundene. Konklusjonen er at punktlighet scorer høyest – 95 prosent, noen prosentpoeng mer enn pris, skriver Aftenposten, som har sett nærmere på tallene. Det at flyet tar av og lander på rute, er av stor viktighet siden forsinkelser lett kan ødelegge planlagte gjøremål dit man skal, eller gjør det umulig å rekke korresponderende transportmidler.

Teller dobbelt så mye som bonuspoeng
Berg-Hansen-undersøkelsen ga de reisende fire valg: Hva er viktigst for deg ved valg av flyselskap: Bonuspoeng, hyppige avganger, pris eller punktlighet. Den som kanskje trodde at flyreisen de ligger langflat etter å kare til seg et bonuspoeng eller to, tar feil. Det er altså punktligheten som er det aller viktigste, så følger hyppige avganger som oppnår en score på 91 prosent, prisnivået scorer 87 prosent mens bonuspoeng ligger helt på bunn med 48 prosent. Punktlighet teller altså dobbelt så mye som bonus. Og det er slett ikke bare jobbreisende som har svart på undersøkelsen, selv om de er i flertall.

Våre selskaper helt i toppklassen
Flypassasjerer i dag forventer at selskapet skal overholde kontrakten om å frakte deg fra A til B på det tidspunktet du har betalt for – så sant det ikke er forhold som unnskylder dem. Og i Norge har vi som flyreisende all grunn til å være fornøyd, mener sjefen for Berg-Hansen, Per Arne Villadsen

 – Ja, vi kan bare applaudere punktligheten til Norwegian og SAS, og Widerøe for den saks skyld også. Vi bor tross alt i et land der vær og vind representerer en utfordring når det gjelder å skulle sikre høy punktlighet. Det bør også nevnes at flyplassene i Norge er gode på dårlig vær. Vi har vel alle sett hvordan rullebanene måkes på Gardermoen? spør reisebyråtoppen.

Er vi blitt for kravstore?
Er vi kanskje blitt vel kravstore, glemme at det tross alt er mye som kan påvirke punktligheten og kanskje ta for gitt at flyet skal lande i rute. Det synes ikke Villadsen:

– Nei, jeg synes ikke vi er spesielt kravstore. Jeg synes vi som kunder bør forutsette at flyselskaper og flyplasser prioriterer punktligheten høyt. Vi må huske at Norge er et langt og topografisk krevende land og at flytransport er en viktig del av vår nasjonale infrastruktur, mener han.

Bekreftes i internasjonal statistikk
Da er det en trøst at både Norwegian, SAS og Widerøe opererer helt i toppen i europeisk luftfart hva angår punktlighet. Flightstats.com, et internasjonalt analyseselskap, gjennomgår hvert eneste år punktligheten til verdens flyselskaper. Ikke ved avgang, men ved ankomst – det som nok betyr mest for reisende flest. I dette selskapet kommer våre egne selskaper meget hederlig ut, og opererer med en ankomstpunktlighet på meget høyt nivå: SAS ligger på 88,8 prosent, Norwegian på 84,9 mens Widerøe er på 91,1 prosent. På den bakgrunn skal du faktisk ha litt uflaks om du skulle bli plaget av forsinkelser. Kanskje også vise litt overbærenhet når det likevel skjer?

Kort oppsummert
Dette er det viktigste ved en flyreise:
  • Punktlighet 95%
  • Hyppige avganger 91%
  • Pris 87%
  • Bonuspoeng 48%
Spørreundersøkelser fra reisebyråkjeden Berg-Hansen.
18.000 av deres kunder har svart.www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart