-->

3. april 2015

Balkan er ingen by i Belgia


Fra Tuzla i Bosnia
Du har sikkert lært om byer i Belgia du også, hva med Balkan? Er det også en belgisk by? Kan du fly dit fra Gardermoen?

Balkan er en halvøy som danner det sørøstlige hjørnet av Europa med 53 millioner innbygere, fordelt på mange folkeslag, kulturer, religioner og språk.Balkanhalvøya omfatter ikke bare det tidligere Jugoslavia, men faktisk hele Hellas, Bulgaria og deler av Kroatia, samt en liten flik av Italia - for å nevne noen.
annonse


Regionen har navnet fra Balkanfjellene som går gjennom midten av Bulgaria og inn i Øst-Serbia. Selve navnet Balkan kommer fra tyrkisk balkan - som kort og godt betyr fjellkjede.

Opp gjennom historien har Balkan vært et nokså urolig hjørne i Europa, som f. eks. krigene på 1990-tallet. Mye har skjedd etter krigen i det tidligere Jugoslavia. Landene har bygget seg opp, noen med mindre skritt enn andre, men turistene er absolutt på vei tilbake.

Med unntak av Slovenia er alle de tidligere statene i Jugoslavia satt opp med en eller flere direkteruter fra Osloregionen.

Det landet som nok er kommet lengst med turisme er Kroatia. Landet med den lange Adriaterhavskysten er populært for seilere, badegjester og dykkere. Kroatia er trolig det mest "vestlige" av landene i regionen, store deler av landet var i tidligere tider underlagt staten Venezia, som i dag er en del av Italia.

Norwegian og SAS flyr til Dubrovnik og Split, mens det er Norwegian og Ryanair som flyr til Rijeka og Pula. Ryanair har også Zadar på rutekartet.


Fra Tivat i Montenegro
Høye fjell og trange daler. Dype fjorder og vakre strender. Montenegro er som et lite stykke Norge - til halve prisen og med Middelhavs-klima på kjøpet. Montenegro betyr svarte fjell, og over 55% av landets areal ligger på over 1000 m.o.h. Montenegro er litt rimeligere enn nabolandet Kroatia. Litt fattigere også. Det vises igjen, blant annet på mengden søppel i veikantene. Og veistandarden.


Smale veier med hullete asfalt og begrenset sikring er regelen heller enn unntaket. Veiene oppover fjellet er både eksotiske og skremmende på samme tid, der de bukter seg rundt naturlige hindringer, til dels uten annen sikring enn stabbesteiner i kanten.

Montenegro består enkelt oppsummert av fjorder, fjell og strender. I nord, mot Kroatia, bukter fjorden seg fra Adriaterhavet og innover i landet som en miniutgave av Sognefjorden, helt til middelalderbyen Kotor. Den ligger klemt mellom stupbratte fjell innerst i Kotorbukten. Noen kilometer lenger ute dukker Perast opp - også den en middelaldersk by med sjarm, særpreg og en lang og imponerende steinbryggefasade mot sjøen, vel verd et besøk.

Tivat ble en del av Norwegians rutetilbud i fjor. Lavprisselskapet flyr fra Oslo til Tivat. Turisme er den klart viktigste leveveien i Tivat. På øya Prevlaka bygde biskopen av Zeta sommerresidens fra 1200-tallet, og denne er en stor turistattraksjon. I hele perioden 1420 til 1797 var Tivat en del av den venetianske kystkolonien Albania Veneta.


Panoramautsikt over Sarajevo
Til Bosnia og hovedstaden Sarajevo flyr du med Norwegian fra Oslo, mens Wizz Air flyr deg fra Torp til Tuzla, landets tredje største by. Sistnevnte rute er ny av året og første fly letter i juni.

Til Pristina, hovedstaden i Kosovo, flyr du med SAS eller Norwegian fra Gardermoen.
Makedonia har sin eneste direkteforbindelse til Norge via Sandefjord. Hovedstaden Skopje settes på kartet i juni og det er Wizz Air som skal fly denne ruta fra Torp.


Beograd var hovedstaden i Den sosialistiske føderale republikken Jugoslavia, og er i dag hovedstaden i Serbia. Norwegian har ukentlige avganger fra Gardermoen. Beograd lufthavn kan også være en god innfallsport til andre land og byer i regionen. Det samme kan sies om Wien, der Austrian Airlines og flere andre har ruter til Øst- og Sentral-Europa.

Albania har ennå ikke noen direkterute fra Norge, men det har Romania. Wizz Air flyr deg fra Torp lufthavn til hovedstaden Bucuresti. Parlamentspalasset, også kjent som diktator Nicolae Ceaușescus palass, er turistattraksjon nummer én og var verdens nest største administrative bygning etter Pentagon da den ble bygget.


Strandliv i Varna, Bulgaria
Du finner ingen direkteruter fra Oslo til Bulgarias vakre hovedstad Sofia, men badebyene Varna og Burgas er populære. Norwegian har hatt begge destinasjonene på rutekartet i flere år, og hver sommer er det to og tre ukentlige reisemuligheter dit.Du får fortsatt mye for feriepengene hvis du setter kursen østover. Bli ikke overrasket om en tre retters middag med vin bare kommer på et par, tre hundrelapper per person. En duggfrisk øl i sommersola knekker deg heller ikke økonomisk.

annonsewww.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
uten kommersiell tilknytning til Oslos lufthavner
bruk av KI i redaksjonen
om oss   nettsidekart