Krev gebyrene refundert! (Illustrasjonsfoto) |
Det gjør flyselskapene.
Hvis du av en eller annen grunn må avstå fra reisen din, på grunn av sykdom eller andre årsaker, refunderer forsikringsselskapet selve flybilletten din. Men skattene, avgiftene og gebyrene må du selv kreve tilbake fra flyselskapet.
annonse
Slik er reglene
Mange vet ikke dette – selv om det står (med små bokstaver) i reisevilkårene. Gir du blaffen i å kreve skatter og avgifter refundert, kan du tape tusener.
Tilleggene varierer fra noen hundrelapper til flere tusen kroner for lange, oversjøiske reiser:
975 kroner er flyskattene for en Norwegian-flyging Oslo-Bangkok tur/retur.
Hele 4462 kroner om du flyr SAS/Singapore Airlines fra Oslo til Bangkok via København og Singapore – for å ta et annet tilfeldig eksempel.
Beholder pengene
Lar du være å kreve skatter og avgifter refundert, forblir pengene dine i kassen til flyselskapene.
– Det er riktig. Slik er reglene, bekrefter SAS-talsmann Knut-Morten Johansen, til VG.
– Passasjeren må gi oss beskjed om at han ønsker skatter og avgifter tilbakebetalt. Det gjøres enkelt på hjemmesiden vår, sier Johansen.
Du kan bli avvist fra flyet selv om du har billett
– Hvorfor skjer ikke dette automatisk? Flyselskapene vet jo hvem som har møtt opp til flygingen og hvem som har uteblitt.
– Billettvilkårene er mange og varierte. Noen billetter er refunderbare og fleksible, andre ikke. Noen er tur/retur-billetter, noen er gjennomgående, noen er kjøpt direkte av oss, andre gjennom reisebyråer og så videre, forklarer SAS-talsmannen.
annonse
– Reglene like
Også hos Norwegian må passasjerene selv be om å få tilbake skatter og avgifter hvis de ikke benytter billetten sin.
– Reglene er like hos alle flyselskapene, vidt jeg vet, sier informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen.
Også hos Norwegian kan du kreve refusjon på selskapets nettsider. Selskapet tar 50 kroner per person per strekning i «refusjonsgebyr» fordi det medfører ekstraarbeid for dem å tilbakebetale skattene til kunder som ikke har reist.
Hva er skatter av avgifter?
Skatter og avgifter er enkelt sagt penger flyselskapene betaler til luftfartsmyndighetene (flyplasskatt). Hvis reisen ikke gjennomføres, skal ikke avgiften betales. Problemet er at flyselskapene legger ulike ting i begrepet «skatter og avgifter».
– Det er store forskjeller i hva flyselskapene legger på toppen av selve billetten, påpeker daglig leder Fredrik Bratsberg hos turarrangøren XL- Reiser. Han er lei av å forklare dette for kundene sine.
– For svakt regelverk
– Problemet med EU-regelverket er at det åpner for at flyselskapene kan putte andre ting enn myndighetspålagte og flyplassbestemte ting inn i begrepet «flyskatter», påpeker fagdirektør Jo Gjedrem hos Forbrukerombudet.
– Hvis «flyskatter» også omfatter flyselskapenes egne kostnader, er det uheldig, sier han.
– For oss er det viktig at flyselskapene følger pålegget om at totalprisen skal brukes i markedsføringen. Passasjerene skal ikke få noen ubehagelige overraskelser ved at flyselskapene plusser på tillegg man ikke visste om, sier Gjedrem til VG.
Turarrangør Bratsbergs påstand er at flyselskapene spekulerer i dette: – De går ut med svært lave flypriser, og putter egne driftsutgifter inn i «flyskattene», sier han.
Pussig
– Flyselskapene forklarer forskjellene med at flyplassene og landene har ulike satser. Da er det litt rart at Thai Airways og Norwegian – som flyr direkte mellom de samme flyplassene i Oslo og Bangkok – opererer med 270 prosent forskjell i flyskattene sine, påpeker Bratsberg:
annonse
Norwegian tar 977 kroner i skatter og avgifter på Oslo-Bangkok tur/retur.
Thai Airways tar 2653 i flyskatter for de samme flygingene.
VG ber flyselskapene forklare skjevhetene:
– For Oslo-Bangkok er 277 kroner flyplassavgifter, som myndighetene pålegger oss å innkreve. 700 kroner (350 hver vei) er drivstoffavgift, forklarer Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian.
Han mener selskapet klart og tydelig spesifiserer hva som er myndighetspålagte avgifter og hva som er drivstofftillegg.
Skylder på valutaen
Elisabeth Haukaas Norum i Thai Airways salgsavdeling avviser at de putter andre ting enn flyplassavgift og drivstofftillegg i «skatter og avgifter».
– Hvorfor er da flyskattene deres da så mye høyere enn Norwegians på nøyaktig samme strekning?
– Jeg skjønner at du spør, men dette har å gjøre med hvilken valuta vi har basert vårt drivstofftillegg på, svarer Haukaas Norum.
Hverken SAS eller Norwegian vil oppgi til VG hva de sitter igjen med av «uavhentede» skatter og avgifter.
– De tallene har jeg ikke, sier informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian.
– Hva bruker dere pengene til?
– Det er ikke slik at vi har en egen «overskuddskonto» for dette, svarer Norwegian-talsmannen.
Kurant sak
Forsikringsselskapene refunderer altså bare selve flybilletten – etter gjeldende regler.
– Vårt inntrykk er at det er en kurant sak å få igjen skatter og avgifter fra flyselskapene, i hvert fall når man forholder seg direkte til norske flyselskap, sier Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i If Skadeforsikring og Europeiske Reiseforsikring til VG.
Har du kjøpt flybilletten din gjennom et reisebyrå, gjelder de samme reglene. Men også for reisebyråene innebærer dette ekstraarbeid, og VG vet om reisebyråer som har sluttet å refundere skatter til kundene fordi det innebærer ulønnsomt, tidkrevende ekstraarbeid.