Avinors våte drøm, Airbus A380 til Gardermoen (Lufthansa) |
Nedgang i flytrafikken til tross, hovedflyplassen i Norge skal få større arealer for fly som har ruter til områder utenfor Schengen. Det betyr i klartekst at lufthavnen skal utvide og forlenge det som i dag er utenriksterminalen. Arbeidet skal påbegynnes i 2017, og stå ferdig i 2019.
Når denne utbyggingen er ferdig, skal flyplassen være klargjort for å ta imot verdens største passasjerfly på fast rutebasis.
annonse
Styret i Avinor har nettopp gitt sin tilslutning til valg av utbygningskonsept for «nye non schengen», og endelig beslutning tas våren 2016. Dette er beregnet å koste rundt 2,5 milliarder kroner, det skriver Aftenposten.
Flytypen A380 er bygget i flere versjoner, og den største med bare én klasse kan ta opptil 850 passasjerer.
Koster milliarder
Styret i Avinor har nettopp gitt sin tilslutning til valg av utbygningskonsept for «nye non schengen», og endelig beslutning tas våren 2016. Dette er beregnet å koste rundt 2,5 milliarder kroner.
- Som et av prosjektene er det å klargjøre flyplassen slik at det skal være mulig å si ja til flyselskaper som vil bruke det største passasjerflyet som finnes i dag, det franskbygde Airbus A380, sier Oslo Lufthavns administrerende direktør, Øyvind Hasaas, til Aftenposten.
Mega-jumboen brukes av flere av de selskapene som i dag har ruter til Gardermoen, bl.a. Midtøsten-selskapet Emirates fra Dubai som jekker opp sin flytype på ruten til København til en A380 fra desember av.
OSL vil være forberedt
Så langt har ingen selskap som bruker denne flytypen gitt uttrykk for at de kan tenke seg å komme til Oslo med verdens største fly. Men OSL vil forberede seg på muligheten, og legger derfor til rette for å rydde plass for å ekspedere storfuglen på Gardermoen.
At terminalen som betjener flyene som går til land utenfor Schengen bygges ut, er en bevisst strategi, sier lufthavnsjefen:
Dette er dagens rutetilbud ved Oslo lufthavn
- Alle prognoser viser at det er på utenlandstrafikken vi vil få den største passasjerveksten i årene fremover. I tillegg jobber vi målrettet med å trekke til oss nye interkontinentale ruter. Derfor må terminalen mot øst bygges ut siden dette i stor utstrekning kommer til å bli ruter som går til reisemål utenfor Europa, sier Hasaas.
Er det norske markedet stort nok?
Derfor vil den nye utbyggingen inkludere to nye flyoppstillingsplasser som vil være store nok til å ekspedere superjumboene, som med flere klassser vanligvis kan ta rundt 600 passasjer.
Hasaas sier at forberedelsene til å kunne ta imot kjempefuglen vil gjøre at et bare kreves små utbygginger av gangbroer før A380-flyene kan klappe til gate på Gardermoen.
- Det er jo usikkert om det norske markedet er stort nok for en slik flytype. Utvidelsen av terminalen vil uansett gi oss mulighet til å kunne håndtere mange nye langdistansefly samtidig. Det er det et stort behov for allerede i dag fordi denne delen av flyplassen oppleves som veldig trang når flere langdistansefly med mange passasjerer har avgang omtrent på samme tid, sier Hasaas og legger til:
- Mest av alt er vi opptatt av å kunne tilby attraktive destinasjoner til det norske markedet.