-->

6. juni 2015

Derfor er det hull i flyvinduet


Det lille hullet regulerer lufttrykket (Mark Vanhoenacker)
Du har kanskje lagt merke til det, men har du virkelig tenkt over hvorfor mange fly har et lite hull i passasjervinduet?

Til nettsiden Slate/ side3.no forklarer piloten Mark Vanhoenacker nettopp dette fenomenet. Ifølge piloten har hullene en viktig sikkerhetsfunksjon.






- Hvis du ser etter, vil du legge merke til at det typiske vinduet på et passasjererfly har tre «glass». Målet med det innerste glasset er
annonse



å beskytte de to andre. Det i midten og ytterste har en viktigere funksjon. Det er det midterste glasset som vanligvis har «luftehullet» i seg, skriver Vanhoenacker.

Regulerer lufttrykket
Ifølge piloten er hullet der for å hjelpe til å kontrollere og regulere forskjellen mellom lufttrykket utenfor flyet og i kabinen. I det et fly tar av, faller nemlig trykket i kabinen og utenfor flyet, men lufttrykket faller betraktelig mer utenfor. Flyets instrumenter regulerer lufttrykket i kabinen, og holder det stabilt og på et trygt nivå.

De to ytterste vinduene er designet for å opprettholde trykkforskjellen mellom kabinen og utsiden av flyet. Begge vinduene er sterke nok til å kunne takle trykkforskjellen hver for seg, men det er det ytterste vinduet som utsettes for det meste av trykket - noe det takler takket være hullet i vinduet.

- Formålet med de små luftehullene i glasset er å tillate trykket å stabilisere seg i kabinen og glippen mellom glassene, slik at det kun er det ytterste glasset som blir utsatt for lufttrykket i kabinen, sier Marlowe Moncur, sjef for tekniskavdeling hos GKN Aerospace, en fabrikant av flyvinduer til Vanhoenacker.

Sikkerhet
Skulle det mot formodning skje noe med det ytterste glasset, vil det midterste glasset ta over jobben med å kontrollere og beskytte for lufttrykket.

Men «pustehullet» har også en annen funksjon: Å slippe ut fukt fra rommet i mellom glassene, og hindre tåke og frost å feste seg på vinduet. Med temperaturer ned mot minus 70 grader utenfor flyet, kan frost raskt oppstå.

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart