-->

13. juli 2015

Snart skal det bli mulig å streame video om bord på flyet


Virgin America tester ViaSat-antenne ombord (Virgin America)
Og Norwegian lover snart live-TV i luften.

Trådløst internett om bord på flyet har for noen vært en velsignelse, og for andre sannsynligvis en stor kilde til frustrasjon. Det går nemlig sjelden spesielt kjapt, og du har så langt bare kunnet glemme alt som krever mer enn minimalt med båndbredde.
Det kan det nå bli en endring på, skal vi tro flyselskapet Virgin America. De har nemlig inngått et samarbeid med satellittbredbåndsleverandøren ViaSat, og 10 av selskapets nye fly vil fra september av få installert antenner som kan koble seg til Viasat-1-satellitten.
annonseDet er Ka-båndssatellitten med høyest kapasitet i verden, og den kan tilby totalt 140 Gbit/sek. Viasat-1 dekker 75 prosent av fastlands-USA, i tillegg til de fleste bebodde områder av Canada, Alaska og Hawaii, skriver Teknisk Ukeblad.

Hybridantenne
Om bord på flyet skal det kunne gi hastigheter som er mellom åtte og ti ganger raskere enn andre fly-wifi-systemer, noe som igjen skal åpne for blant annet strømming av video og å bruke internett mer "som hjemme".

Flere andre amerikanske flyselskaper jobber med Ka-baserte systemer, men når Virgins Airbus A320-fly ruller ut fra fabrikken i september blir det de første med teknologien.

Fly som skal brukes på ruter til Hawaii vil få en hybridantenne som både kan koble seg til Ka-båndet over kontinental-USA og til det treigere Ku-båndet over Stillehavet, slik at de også kan levere internett på vei til Hawaii.

Snart TV hos Norwegian
Norwegian er blant flyselskapene som har promotert seg hardest på muligheten for å bruke wifi ombord. De har imidlertid lite konkret å melde om tilbudet.

– Vi følger alltid med på utviklingen innenfor dette området, men ikke all teknologi er tilgjengelig der vi flyr, slik som den nye satellittteknologien Ka, som blir nevnt i forbindelse med Virgin. Vi har nå en wifi-dekningsgrad på 95 prosent av våre kortdistansefly. Satellitt-teknologien utvikler seg stadig og det er forventet at såkalt HTS (High throughput satellite)-teknologi skal bli tilgjengelig for oss i løpet av de neste par årene, sier Boris Bubresko, head of business development i Norwegian, til Teknisk Ukeblad.

Han sier imidlertid at de jobber med å tilby live-TV på sine flygninger.

– Men dette er litt krevende, da hvert land i Europa har sine egne lisenser og så videre. I første omgang kommer vi til å tilby live-TV mellom våre nye USA-Karibia-ruter som starter opp i høst, sier Bubresko.


www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart