-->

14. oktober 2015

Advarer mot skrytebilder av boardingkort på sosiale medier


- Du legger ikke ut bilde av bankkortet heller (Illustrasjonsfoto)
I ferierus legger mange ut skrytebilder av boardingkortet på sosiale medier i det de er i ferd med å forlate landet til fordel for sol, varme og eksotiske opplevelser.

Bare hasjtaggen #boardingpass har over 57 000 innlegg på Instagram.




Det er ikke en god idé ifølge Brian Krebs, mannen bak bloggen Krebsonsecurity.com. Her beskriver han hva slags informasjon du faktisk gir fra deg ved å dele slike bilder.
annonse


Skannes på nett
For boardingkortet inneholder mer informasjon enn du kanskje skulle tro, og er heller ikke vanskelig å tyde for utenforstående, skriver Dagbladet

Det skal rett og slett være bare å laste opp bildet i en gratis kodeleser på nettet.
Da finner du informasjon som hva du heter, hvor du kommer fra, hvor du skal, og ditt såkalte «frequent flyer number» - nummeret til eventuelle kundefordelsprogram, ifølge Tech Insider som også skriver om saken.

Nummeret skal kunne brukes til å få tilgang til din personlige konto hos selskapet.

Kan slette reiser
I bloggen skriver Krebs om en leser som bare ved å bruke bildet av en venns boardingkort hos Lufthansa, fikk tilgang til ikke bare informasjon om den aktuelle flyreisen. Han kunne også se framtidige reiser som var knytta til kundefordelsprogrammet hos Star Alliance.

Dermed var det også fritt fram å endre seter eller kansellere framtidige bestilte reiser.

Både todimensjonale strekkoder og QR-koder kan inneholde mye informasjon, så du bør også sørge for boardingkoret er ordentlig ødelagt før du kaster det i søpla, råder han.



SAS er en del av Star Alliance, og norske kunder samler bonuspoeng og får medlemsfordeler gjennom SAS' Eurobonus-program.
Informasjonssjef i SAS Knut Morten Johansen, bekrefter at det som står i artikkelen stemmer, og flyselskapets råd er at ingen publiserer boardingkort med barkoden synlig i sosiale medier.

- Et verdidokument
Det er så enkelt som at boardingkortet er et verdidokument som du ikke legger ut på sosiale medier, ifølge Johansen:

- Du legger ikke ut bilde av bankkortet på sosiale medier heller, sier han.

Forutsatt at man vet hva de ulike feltene står for, så kan man ifølge informasjonssjefen komme inn i bestillingen og potensielt gjøre endringer. Johansen har til nå imidlertid ikke hørt om at noen uvedkommende har vært inne og tuklet med noen av SAS-passasjerenes billettbestillinger.

Reisendes ansvar
SAS følger internasjonale standarder, og for flyselskapet er det ikke snakk om å endre noe i sine rutiner.

Johansen mener det blir vanskelig å bevise at noen eventuelt har «brutt seg inn» og gjort endringer eller booket om billetten din på kundefordelssidene, og stiller seg tvilende til om du i hele tatt har noen rettigheter dersom du blir utsatt for svindel som følge av at du har publisert et verdidokument for offentligheten.

Han mener heller det er viktig at reisende vet hvilke ansvar de har som eier av et boardingkort:

- Mange er nok ikke klar over hva boardingkortet inneholder. Du skal ta vare på boardingkortet som et verdidokument og vokte deg for å dele det med andre, sier han.

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart