-->

7. november 2015

Estonian Air er konkurs


Estonian Air er parkert for godt (Wikipedia)
Etter 24 års drift var det slutt for det estiske flyselskapet Estonian Air. Ulovlig økonomisk støtte fra staten veltet flyselskapet.

For vår del betyr det at det er slutt på selskapets to daglige rundturer mellom Oslo lufthavn og Tallinn.Flyselskapet ble etablert av den estiske staten 1. desember 1991, kort tid etter at Estland ble selvstendig. Selskapet ble startet på restene av den estiske avdelingen av Aeroflot. I 1996 ble selskapet delvis privatisert.
annonseEstonian Air ble felt av økonomiske bidrag selskapet fikk av den estiske staten i 2010. Fra regjeringskontorene i Tallinn ble det betalt ut 21 millioner euro, blant annet for å kjøpe ut SAS som satt med eierandeler i selskapet. EU-kommisjonen har senere sett på om dette var lovlig støtte til Estonian Air, eller ei.

Selv mener selskapet at dette var innenfor regelverket for å kunne omstrukturere selskapet, mens EU-kommisjonen nå har slått fast at utbetalingene var ulovlige og at flyselskapet dermed må betale tilbake pengestøtten.

Disse pengene, som nå beløper seg til omtrent en halv milliard kroner, fantes ikke i beholdningen til Estonian Air, og selskapet slo seg derfor konkurs.

Nytt selskap?
Etter det vi kjenner til skal den estiske staten for en stund tilbake fått signaler fra EU om at
de ville kreve at flyselskapet skulle betale tilbake støtten de fikk. Den estiske staten skal ha bestemt seg for å opprette et nytt selskap, heleid av staten, som står klart til å ta over produksjonen etter Estonaian Air.

En gammelt Tupolev Tu-134A maskin som Estonian Air startet
opp med. Her fotografert i 1994. (Wikimedia) 
Hvilke ruter man da eventuelt velger å fortsette å fly, og hvilke som avvikles er uklart.

For Oslo lufthavn sin del betyr konkursen at man har mistet to daglige avganger mellom Oslo og Tallinn, hovedstaden i Estland.
Norwegian sitter igjen som enerådende på ruta inntil et nytt selskap eventuelt fortsetter der Estonian Air slapp.
Det estiske flyselskapet har siden høsten 2011 også fløyet mellom Tallinn og Trondheim, den ruta gikk to ganger i uka.

Du kan i tillegg til Norwegians Oslorute, fly med Ryanair fra Rygge til Tallinn. Du finner billetter til Tallinn for under 200,- kroner én veiwww.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart