-->

25. februar 2016

Norwegian og Ryanair vurderer samarbeid


Ryanair og Norwegian i tettere sammarbeid? (Foto: Sandefjord lufthavn Torp)
Kun de siste detaljene mangler før et formelt samarbeid mellom Ryanair og Norwegian er en realitet, skriver den velrenommerte italienske avisen Corriere della Sera onsdag.

Før jul ble det kjent at det norske selskapet var blant aktørene som var aktuelle for en såkalt «feeder»-avtale med den irske lavprisgiganten.
Planen er å sluse passasjerer fra Ryanairs kortdistansenett til Norwegians langdistanseruter.
annonseNorwegians informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen bekrefter når E24.NO spør om selskapet har hatt konkrete samtaler med Ryanair:

– Ja, Norwegian har hatt samtaler med Ryanair og andre om et mulig samarbeid som går ut på at passasjerer på konkurrentenes europaruter kan fly videre med Norwegian interkontinentalt.

Han legger til:

– Det foreligger ingen håndfast avtale med Ryanair i dag, men vi har sagt at vi er interessert i å samarbeide med selskaper som kan feede trafikk inn til langrutene våre, spesielt på London Gatwick, sier Sandaker-Nielsen.

– Ryanair er et eksempel på en aktør som kan vært aktuell for dette.

London-knutepunkt
Gatwick-flyplassen i London trekkes frem blant annet på grunn av knutepunktløsningen Gatwick Connects, som gjør det enklere å fly videre med andre selskaper.

Ryanairs norske salgs- og markedsdirektør Hans Jørgen Elnæs skriver følgende i en e-post til E24:

– Vi er i samtaler med flere flyselskap omkring feeding til long haul flyselskap, som TAP i Lisboa, og Norwegian ved Gatwick. Faktum er at Ryanair har det største flyrutenettverket i Europa, så er det et logisk valg og en attraktiv mulighet for langdistanseflyselskapene.

Han fortsetter:

– Uansett, dette ville kun representere en begrenset andel av vår totale business, og saken er for øyeblikket kun på diskusjonsnivå.

Fly direkte fra Oslo til New York, Boston, Los Angeles, Fort Lauderdale, San Juan m.fl. fra kun 999,- én vei

God match
Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian opplyser at de er åpne for å samarbeide med flere aktører.

– Det viktigste er å kunne tilby passasjerer som ønsker å fly langt muligheten. Det er naturlig å tenke seg at passasjerer som flyr fra for eksempel en liten Ryanairbase i Italia, kan fly videre med oss til for eksempel New York eller Los Angeles, sier han.

Det har lenge blitt påpekt at Ryanair og Norwegian kan være en god «match», både med tanke på samarbeid og sammenslåing. Ryanair har først og fremst veldig mange passasjerer. Tidligere denne måneden slapp selskapet tall som viste at de fraktet 7,5 millioner reisende i januar alene. Det rullerende 12-måneders passasjerantallet til januar var på 102,9 millioner.

Det det irske lavprisselskapet mangler, er langdistansefly.

Michael O'Leary og co. har satset på en strømlinjeformet flåte bestående av kun 737-800-fly, som er uegnet til å fly for eksempel over Atlanterhavet.

Fly med lang rekkevidde har imidlertid Norwegian, som onsdag mottok sin første 787-9 Dreamliner.

Dette flyet har lengre rekkevidde og flere seter enn Norwegians øvrige Dreamliner-fly, og blir det niende langdistanseflyet i selskapets flåte.

I tillegg til dette har Norwegian bestilt ytterligere 29 fly av typen 787-9, pluss 100 Boeing 737 MAX.

– Leveransen av den første 787–9 er et viktig milepæl i Norwegians globale ekspansjon. Flere større langdistansefly skaper tusenvis av nye arbeidsplasser både i luften og på bakken. For de reisende betyr det nye destinasjoner og lave priser. I tillegg bidrar nye fly til lavere kostnader for selskapet og ikke minst lavere miljøutslipp, sa administrerende direktør Bjørn Kjos i en kommentar til onsdagens overrekkelse.
www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart