-->

31. januar 2019

Halvparten av oss påvirkes av jetlag


Halvparten av oss påvirkes av jetlag (Illustrasjonsfoto)
Halvparten av alle nordmenn påvirkes av jetlag på utenlandsreiser med større tidsforskjeller. De aller fleste omstiller seg ikke før avreise eller anvender hjelpemidler, men de velger å ta fighten når de kommer frem til reisemålet. Seksten prosent oppgir at de har problemer med å omstille seg i det hele tatt. 
Etterspørselen etter eksotiske reisemål langt bort øker kraftig og mange vil maksimere opplevelsene på ferien. Men et reisemål langt unna medfører
annonsevanligvis tilpasning mellom tidssoner som i forskjellig grad påvirker oss. Omtrent halvparten (51 prosent) opplever at de påvirkes av jetlag, mens 38 prosent sier at de aldri påvirkes av jetlag.

Av de som merker tidsforskjellen velger sju av ti så raskt som mulig å tilpasse seg den nye tidssonen ved å legge seg og stå og til rimelig tid. Bare 4 prosent av de som påvirkes av jetlag påbegynner omstillingen av tiden allerede før avreise ved å tilpasse når de står opp og legger seg mer mot ferielandets tider. Bare tre prosent bruker melatonin eller koffeintabletter for å gjøre omstillingen lettere. Det viser Tickets siste Kantar Sifo undersøkelse.

En annen løsning er å velge reisemål med så liten tidsforskjell mot Norge som mulig. Sør-Afrika er et ferieland hvor etterspørselen har økt enormt i løpet av det siste året. Landets varierende natur og mange ulike opplevelsesmuligheter – alt fra strender med pingviner til vinavlinger og safari – frister stadig flere.

Tidsforskjellen mellom Norge og Sør-Afrika er liten, noe som gjør at man til tross for en lang flyreise raskt kan tilpasse seg sørafrikansk tid, og dermed slippe en eventuell vanskelig omstilling.

Hva gjør du vanligvis for å bli kvitt jetlag?

  • Jeg forsøker å omstille meg så raskt som mulig når jeg kommer frem til reisemålet (legger meg/står opp i rimelig tid etc), 73 prosent
  • Jeg har problemer med å omstille meg, det er bare å holde ut den tiden det tar, 16 prosent
  • Jeg forsøker å stille om tiden allerede før avreise for raskere kunne tilpasse meg den nye tiden når jeg kommer til reisemålet, fire prosent
  • Jeg bruker hjelpemidler som melatonin/koffeintabletter for å hjelpe kroppen i gang, tre prosent.
  • Påvirkes på annen måte enn over, tre prosent
  • Jeg påvirkes ikke av jetlag, 38 prosent
  • Usikker/vet ikke, 11 prosent
Kilde: Tickets Kantar Kantar Sifoundersøkelse, riksrepresentativt utvalg

facebook

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart