SAS skal omstruktureres, 5000 ansatte må gå, omlag 1300 av dem i Norge (SAS) |
Som et resultat av covid-19 forventes etterspørselen å bli betydelig påvirket i løpet av resten av 2020, og det vil ta flere år før etterspørselen er tilbake til nivåer før utbruddet. SAS må derfor ta avgjørende tiltak for å tilpasse virksomheten til et miljø med lavere etterspørsel. Derfor setter SAS nå i gang en prosess for å redusere antall ansatte med opp til 5.000.
annonse
Det kommer fram i en børsmelding fra selskapet.
Utbruddet av covid-19 har fjernet mesteparten av etterspørselen etter flyreiser og dermed det kommersielle grunnlaget for flyselskaper. For tiden opererer SAS bare innenfor et svært begrenset innenlandsk nettverk i Norge og Sverige. På grunn av dagens begrensninger forventer SAS begrenset aktivitet i den viktige sommersesongen. I tillegg vil det sannsynligvis ta flere år før etterspørselen kommer tilbake til nivået før covid-19.
SAS permitterer 10.000 ansatte
SAS-ansatte har i gjennomsnitt oppsigelsesperioder på omtrent seks måneder. Usikkerheten om etterspørsel og hvor lang tid det vil ta å tilpasse organisasjonen gjør at SAS må handle proaktivt. Dette gir SAS fleksibilitet til raskt å skalere opp driften hvis etterspørselen kommer tilbake, men også til å ta ytterligere tiltak hvis utvinningen tar lengre tid enn forventet.
Den forventede oppsigelsen til 5000 ansatte vil bli distribuert til omtrent 1 900 heltidsansatte i Sverige, 1 300 i Norge og 1 700 i Danmark. Prosessene vil bli utført i samsvar med arbeidsmarkedets lover og praksis i hvert land. Underveis i prosessen vil SAS føre en aktiv dialog med fagforeningene for å prøve å finne løsninger for å redusere det faktiske antallet oppsigelser i konsernet.
- Covid-19 har tvunget SAS til å ta stilling til en helt ny virkelighet som vil få konsekvenser ikke bare de kommende månedene, men de kommende årene. Vår ambisjon er å fortsette å være det ledende flyselskapet i Skandinavia og dermed ha en ledende rolle i den skandinaviske infrastrukturen som garantist for nasjonal og internasjonal tilgjengelighet, sier Rickard Gustafson, administrerende direktør i SAS.
Rickard Gustafson, administrerende direktør i SAS (SAS) |
som er gjort av SAS kompetente og anerkjente ansatte.
- Sammen med representanter fra fagforeningene vil vi nå jobbe intenst for å finne løsninger for at så få mennesker som mulig blir berørt. I tillegg er vi klare til å skalere opp virksomheten raskt og redusere antall tjenester det gjelder hvis etterspørselen gjenoppretter raskere, avslutter Gustafson.