737 MAX flyene kan være på vingene igjen i november (Illustrasjonsfoto Norwegian) |
Testflygninger gjort av Det europeiske luftfartssikkerhetsbyrået (EASA) viser at resultatene nå er så gode, at flytypen som har hatt flyforbud siden mars 2019, igjen kan bli godkjent for flygninger i Europa.
annonse
EASA har gjennomført seks testflygninger med Boeings fly av typen 737 MAX, som har stått på bakken siden mars 2019, etter å ha vært innblandet i to ulykker som krevde totalt 346 menneskeliv.
Amerikanske luftfartsmyndigheter har også testflydd Maxene for å kunne resertifisere dem. Når de amerikanske myndighetene har satt godkjentstempelet i papirene, regner man med at det kun tar kort tid før europeiske myndigheter også vil tillate flytypen i europeisk luftrom.
- For første gang på halvannet år kan jeg si at vi ser slutten på arbeidet med MAX, sier Patrick Ky, administrerende direktør i EASA, til Reuters.
- Vi snakker trolig november, svarte han da han ble spurt når han forventer at forbudet skal oppheves.
Etter en godkjennelse av EASA må hver enkelt land godkjenne typen før det settes i drift, her hjemme er det Luftfartstilsynet som utfører den jobben.
MCAS
Det har vært mye snakk om MCAS, eller Maneuvering Characteristics Augmentation System som er systemets fulle navn, og svikt i dette systemet som trolig forårsaket ulykkene.
Boeing 737 Max er utstyrt med større og mer drivstoffeffektive motorer enn de tidligere 737-versjonene, en endring som flyttet tyngdepunktet fremover og øker potensialet for at nesepartiet til flyet kan stige etter avgang. Boeing opprettet programvaren MCAS for å motvirke denne risikoen.
MCAS bruker sensorer til å sørge for at nesepartiet holder seg stabilt, eller synker dersom det oppdager at flyets vinkel gir fare for at flyet steiler. Ved å måle posisjonen til flyets vinger i forhold til luftstrømmen, sender systemets sensor beskjed til piloten om flyet er i fare for å stoppe opp, fly for sakte eller at det flyr for bratt til at det kan klare klatringen.
EASA har sagt at en tredje sensor må innstalleres før de godkjenner flytypen, den skal sende uavhengige data. Boeing sier at en tredje sensor vil bli levert på alle nye fly av typen 737 MAX 10, og ettermontert på de allerede produserte og leverte flyene.
Norwegian og Ryanair
Ved utgangen av januar 2019 kunne Boeing bekrefte at de hadde over 5000 bestillinger på denne flytypen verden over. De mest kjente kundene for oss er trolig Norwegian som da hadde 110 fly i bestilling, hvorav 18 var levert og nå står på bakken. Det irske lavprisselskapet Ryanair hadde 135 i bestilling, og skulle etter planen ha fått de fem første flyene levert i fjor høst.