-->

5. november 2020

Wizzair har startet sine Norgesruter

Wizzair har startet sine norske innenriksruter

I morges lettet første Wizzairfly fra Gardermoen med kurs for Trondheim, og med det gikk startskuddet for lavprisselskapets inntreden på det norske innenriksmarkedet.
annonse


Føtste fly lettet fra Gardermoen 06:40 i morges med kurs for Trondheim og tilbake, deretter fulgte det et par runder til Bergen, og enda en til Trondheim, dagen avsluttes med en tur-retur Tromsø.

Belegget på første flight var ikke all verdens etter det vi erfarer, 17 reiste med første fly til trøndelag, og 10 var med tilbake til Oslo.

Svakt belegg i oppstarten skremmer nok ikke selskapet nevneverdig. Wizzair har solgt billetter helt ned i 49 kroner én vei, og de sier selv de har solgt godt med billetter i tiden framover, noe reisesøkemotoren FINN Reise har bekreftet i flere aviser i det siste.

Wizzair har en stor krigskasse de kan bruke på nyetableringen, de kan dumpe priser til både 49,- og 99,- uten at det merkes nevneverdig.

Da Wizzair annonserte at de skulle starte opp på norsk innenriksruter, svarte både SAS og Norwegian med å senke prisene på sine billetter, spesielt på de rutene Wizzair starter opp i dag. Blant annet har Norwegian solgt billetter på hele sitt rutenettverk til 199,- én vei. Spesielt gunstig har tilbudene vært mellom Oslo og Tromsø, og det er nok lenge siden folk i Nord-Norge har kunnet reise fra landsdelen til så gunstige priser.

Sammen med oppstarten av rutene i dag, etablerer selskapet også en base på Oslo lufthavn, det betyr at et fly vil være fast stasjonert på flyplassen, med tilhørende crew. Etter hvert komme enda et basefly, da blir det utvidelser i antall daglige avganger. I desember starter Wizzair opp en base i Trondheim med to fly, da er det også åpning at flere ruter som ikke skal gå via Oslo.

Fra Gardermoen har selskapet annonsert en rute til Ålesund og en til Bodø med oppstart 17. desember, og vi blir ikke overrasket om det kommer flere innenriksruter i løpet av 2021.

annonse 


Motstand
Det er ikke alle som applauderer Wizzairs inntreden på norsk innenriks. 

Pilotforbundet og kabinforbundet i Parat gikk i dag det de kaller samfunnsvakt på flyplassene i Oslo, Trondheim, Bergen, Stavanger og Bodø, der de informerte om konsekvensene ved å benytte seg av dette selskapet.

Leder i Pilotforbundet, Oddbjørn Holsether, tror det er mange som kun ser lave priser og glemmer hva dette koster ansatte i form av dårlige arbeidsvilkår.

– Selskapet hevder ansatte selv kan velge, men sannheten er at Wizzair ikke tillater at ansatte organiserer seg. Sannheten er også at selskapet er dømt for å forfølge og true ansatte som har forsøkt å organisere seg, sier Holseter.

Brudd på menneskerettighetene
Han sier Norge har høy levestandard på grunn av et godt samarbeid mellom myndighetene, arbeidsgivere og ansatte.

– Trepartssamarbeidet er noe vi i Norge er stolte av, og som av svært mange løftes frem som den viktigste årsaken til vår velstand. Nå kan det norske folk bruke forbruksmakten til å avvise aktører som driver dumping og utfordrer denne modellen. Dette er en arbeidsgiver som ikke respekterer grunnleggende menneskerettigheter, sier Pilotlederen.

Så gjenstår det å se om det er nordmenns sympatier for ansatte fra andre land, og deres arbeidsforhold som styrer valget av flyselskap, eller om pris trumfer alt.


www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart